Het nieuwe Piet perspectief is mooi

Juan en Cesare Borgia
Doe mij maar een heel batterij van deze Pieten.

“Wat moet ik mijn kinderen nu vertellen?” Is een veelgehoord excuus tegen de verbanning van Zwarte Piet. Die vergeten dat de goedgelovigheid van peuters grenzeloos is. Het vergt wat denkwerk, maar zo moeilijk is het allemaal niet. 

Geen regenboogpieten, maar gewoon ongeschminkte mensen in Renaissancekleding, verkleed als vazal. Vazal, dat is een woord wat je niet vaak hoort? Voor de geschiedenisfreaks onder ons: ik gebruik hier met opzet de term vazal in plaats van knecht. Want de vazal is een vrij man die er voor koos zich in leendienst te stellen. Zonder kroespruik of gouden oorbellen, maar met wambuis en pofbroek. Ik kijk er al naar uit na me verlekkerd te hebben aan de hippe versies in series als The Borgias, The Tudors en Da Vinci’s Demons. Dus ook een donkere versie zoals Carlo di Medici. En nee, die heet niet Zwarte Piet. Gewoon Piet. Net als de andere vazallen.

Carlo di Medici
Carlo di Medici makes a doublet look GOOD.

En vooruit, als je het echt wilt kunnen daar wel wat roetvegen bij. Maar wie heeft die nog nodig nu bijna edereen centrale verwarming heeft? Dat is weer een vage leugen minder!

Wat het verhaal is voor je kinderen die vorig jaar nog heilig geloofden in Zwarte Pieten? Dat er meer soorten Pieten Sinterklaas wilden helpen bij het kopen en vinden van kadootjes. En dat Sinterklaas niet een bepaalde groep Pieten wilde voortrekken. Dit jaar heeft hij dus verschillende soorten Pieten. Niet alleen met verschillende taken zoals Hoofd Piet, Discopiet etc. Maar ook met een verschillend uiterlijk, net zoals in ons land. Wit, lichtbruin, donkerbruin. Met blauwe, groene of bruine ogen.

Nostalgie is geen excuus voor discriminatie.

Ik ben blij dat ik mijn peuter kan laten opgroeien met een Sinterklaastraditie zonder Zwarte Piet. Die neem ik meteen mee in de nieuwe leugen. Dan hoef ik straks alleen nog maar uit te leggen dat Sinterklaas geen 700 jaar oud is. Wie kan er ondertussen wat Zwarte Piet vrije liedjes componeren?

Hoe vertel ga jij om met het nieuwe Piet-perspectief voor je kinderen? 

xoxo – Irene

2 thoughts on “Het nieuwe Piet perspectief is mooi

  1. Mijn peuter heeft het verhaal nog niet echt bewust beleefd, dus het zal haar niet opvallen. Thuis hebben we sowieso altijd over Sinterklaas en zijn Pieten gesproken, zonder de huidskleur zo expliciet te benoemen. Moderniseren dat sprookje! Niet verkeerd als ik deze plaatjes zie… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.