Helweek dag 3: tips om zeeën van tijd creëren

Drijvend op zee

Vandaag staat in het teken van time management. Een dagje strikt werken volgens de Getting Things Done theorie, zeg maar. Alles moet op de actielijst, alle kleine dingen moeten meteen afgehandeld worden, alle grote dingen moeten ingepland worden. Per dag, per week, per maand, per jaar. Door al je stuff een tijd en plaats te geven, hou je overzicht en controle. Een fijn idee als time manager!

Cut the crap

Het concept van helweek laat dat me dat op eenvoudige wijze ervaren. Want als je prut als tv, social media uit je agenda schrapt, als je op een onchristelijk tijdstip op staat om te gaan sporten, dan hou je tijd over. Tijd om ‘s ochtends mijn haar te föhnen en lunch voor te bereiden. Tijd voor aandachtsmomenten, voor dat boek wat ik steeds wilde lezen. En dan kan ik ineens de gangkast uitruimen, of de helft van mijn schoenencollectie op marktplaats zetten. Kan ik die vriendin bellen die ik al veel te lang niet gesproken heb.

Maak een masterplan

Een gestructureerde planning komt de meeste gezinsmanagers trouwens niet vreemd voor. Goede planningskills zijn onontbeerlijk als je de schema’s van twee werkende ouders en twee kinderen op elkaar moet afstemmen. Wie brengt Mini naar de crèche? Wie is er als Junior uit school komt? Wie brengt en haalt hem van sportles? Wie blijft bij de kinderen als de ene ouder een avondvergadering heeft? Wanneer doen we wat leuks samen?

Organiseer een vangnet

Onze overlevingsstrategie is een vaste routine. En een stevige, betrouwbare en vooral flexibele achtervang. Bij ons is dat een mix van opa’s en oma’s, de crèche en als het nodig is een klasgenootje van Junior. Vaste schema’s voor elke dag van de week, zodat we er niet bij hoeven na te denken. Vaste opties voor wanneer er aanpassingen op het schema zijn. Daar niet over na te hoeven denken, scheelt zoveel stress! Ik ben super dankbaar voor de flexibiliteit van de opa’s en oma’s. Zonder hen zouden wij het niet kunnen!

Vakantievoorpret

Eens per jaar denken we samen na over de verdeling van onze vakantiedagen. Hoe spreiden we die zodat we ons niet uitgeput naar een grote vakantie sleuren? Daarbij proberen we een keer per jaar een lang weekend of midweek voor zijn tweeën uit te trekken. Dat heeft als voordeel dat we vaak gebruik kunnen maken van vroeboekkorting, hoera! En de voorpret, die is bijna net zo leuk als de vakantie zelf. Zelfs als je de bestemming van last-minute opties laat afhangen, dan is de idee van de vakantie in het vooruitzicht zo leuk!

Zo wereldschokkend is het thema van de derde dag van helweek niet. Feit is wel, dat er van alle actiepunten die ik vandaag op het werk heb opgeschreven, nog lang niet alle zijn doorgestreept. Dus die donderdagnacht, die kan ik wel gebruiken! Iets weten is duidelijk wat anders dan iets doen.

Houd jij een uitgebreide gezinsplanning bij?

xoxo – Irene

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.