wachten voor de gemeentegrot in Valkenburg

Dagje uit met kids: kerststad Valkenburg

Kerstparade Valkenburg

Ah, familietradities. Zodra de ene man met baard zijn hielen heeft gelicht, maken wij ons klaar voor de komst voor die andere bebaarde man. Dat vieren we traditioneel met de aankoop van een kitscherige kerstbal en worst. Heel veel worst. Dus tuffen we graag een stukje over de Autobahn voor de Duitse manier van kerst vieren: de hele maand december met de walm van gluhwein en de geur van bratwurst, currywurst, en weet-ik-wat-voor-worst die overal in doordringt. Dit jaar gingen we niet minder ver, maar wel binnen de landsgrenzen naar de kerstmarkt in Valkenburg. Maar of dat met kids nou je kersttopbestemming is?

Kerststad Valkenburg heet het toeristische gehucht in Zuid-Limburg vanaf half november tot het einde van de kerstvakantie. Met 7 attracties zijn ze zelfs door CNN als een van de top-tien kerstbestemmingen benoemd. Vier mergelgrotten zijn omgetoverd tot ondergrondse kerstmarkt of kerststal. Daarnaast is er ook een gewone kerstmarkt in de open lucht en op woensdag en zaterdagavond een Disney-achtige kerstparade met verlichte praalwagens en in kerstsfeer verklede dansers. Voor de culi’s heeft het toeristenbureau een wandeltocht uitgezet waarbij je bij de betere restaurants van Valkenburg een amuse kunt nuttigen.

Kerstman en grottekening draak in Valkenburg

Het voordeel van de ondergrondse kerstmarkten is dat je ook bij slecht weer warm en droog zit. De grotten zijn tot onze verbazing groot. In de holtes van de grot hebben een veelheid aan standjes hun plek in genomen, gebroederlijk naast de muurschilderingen waarvoor de zomertoeristen normaal gesproken komen. Ze hebben zelfs een heel cafe in een van de grote hallen geïnstalleerd! Door de vele kerstbomen die ze de grotten in hebben gesleept, ruikt het in de ondergrondse kerstmarkt ook heerlijk naar dennen.

Elven in de Fluweelengrot in Valkenbu

De Fluweelengrot is ingericht als het huis van de Kerstman. Naast de marktkraampjes zijn sommige inhammetjes ingericht als een stilleven met elvenbedjes, een elvenwerkplaats en natuurlijk de kerstman achter zijn grote boek. Dat vindt Mini natuurlijk geweldig! Hij rent enthousiast van stilleven naar stilleven, met mij als bezorgde moeder in zijn kielzog.

wachten voor de gemeentegrot in Valkenburg

Maar het nadeel van ondergrondse kerstmarkten is dat je er eerst in moet. Samen met honderden andere kerstmarktfanaten. In het een-na-laatste weekend voor Kerst betekent dat wachten. Heel lang wachten. Op een gegeven moment stonden we met de busladingen kerstmarkttoeristen wel meer dan een uur in de rij. Gelukkig sliep Mini en is Junior gewoon een heel geduldig kind. Maar daarmee scoor je nou niet bepaald punten voor kindvriendelijkheid. En met alleen een enkele carroussel op de outdoor kerstmarkt en geen andere leuke kinderactiviteiten, is dit nou niet je meest kidsproof kerstmarkt.

Ander minpunt van de ondergrondse kerstmarkt: je moet entree betalen om de grot in te komen. Als gezin ben je al 15 euro lichter voordat je uberhaupt een braadworst naar binnen kunt werken. Wij zullen er daarom niet zo snel naar terugkeren.

Je kunt de kerstmarkt tot en met 4 januari dagelijks zelf testen. Kijk voor meer informatie op www.kerststadvalkenburg.nl 

Hoe kom jij in de kerststemming?

xoxo – Irene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.