Wanneer de huidige hype “Sparta” is, is het geen breinbreker wat het carnavalskostuum van Junior moest worden. Met dank aan superknutselaar Storm the Castle, zette hij zelf een hele wapenuitrusting in elkaar. Een tip: een krantenabonnement of een sticker op de brievenbus met “ja/ja” erop is handig. Je gaat namelijk heel veel papier-maché gebruiken. Heel veel. Voordat we begonnen was ik geschokt toen ik hoorde dat Junior nog nooit had gepapier-machéd (wat leren ze dan op school?!), maar inmiddels is hij een echte papier-maché expert. Voel je ook niet schuldig als je online gaat shoppen want karton vormt de basis van veel onderdelen.
Het kostuum bestaat uit de volgende onderdelen:
- Schild
- Kuras
- Helm
- Armbeschermers
- Beenbeschermers
- Speer
- Chiton
Benodigdheden
- Dienblad (Action, 4 euro)
- Schilderstape (Action, 1 euro)
- Ducktape (Action, 1 euro)
- Spuitverf goud (Action 4 euro)
- 3 vellen knutselkarton (Pipoos, 3,90 euro)
- Textielgaren (Action, 4 euro)
- Plakkaatverf zwart (Action, 89 cent)
- Behanglijm (Action, 1,50 euro)
- Bezem (Karwei, 5,50 euro)
- Bezemsteel (Action, 79 cent)
- Kneedbare klei (Action, 3 euro)
- 1 meter rode stof (Ikea, 5 euro)
- Electriciteitsdraad
- Ballon
- Kranten
- Dozenkarton
- Lijmpistool
Schild
Storm the Castle gebruikt een ronde slee als basis, maar die konden we niet vinden. Bovendien heeft Junior ook een kleiner schild nodig. Daarom kochten we een dienblad en tapeten deze met ducktape vast aan een grotere kartonnen cirkel. Het geheel tapeten we over met schilderstape, daar blijft het papier-maché beter aan hechten. Op het dienblad plakten we met kartonnen stroken een Griekse L (^). Het geheel kreeg een laagje papier-maché en werd daarna goud gespoten. De handgrepen maakten we van ducktape.
Kuras
Hiervoor kochten we 2 grote vellen knutselkarton. Met een beetje passen en meten knipten we de gaten voor het hoofd en armen. Aan de hand van een anatomische tekening knipte Junior van karton borst en buikspieren en plakte deze met schilderstape op het kuras. Daarna volgden we de tutorial van Storm the Castle.
Helm
De helm was het lastigste onderdeel. Het is vooral lastig om de grootte van de helm goed in te schatten, omdat de ballon die als mal dient tijdens het proces ook krimpt. Met een meetlint meetten we de hoofdomvang en telden daar 3 cm bij op. Bij nader inzien zou ik toch minstens 5 centimeter extra nemen. Vervolgens bliezen we een ballon op totdat deze dezelfde omvang had. Om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de hoofdvorm van Junior, deden we dat in de lengte. Dan krijgt de helm een iets ovale vorm. Junior maakt een eigen mal voor de voorzijde van de helm van knutselkarton.
Omdat we niet goedkoop aan het juiste schuim konden komen, gebruikten we Play-Dohachtige klei voor de kam. Na het in de juiste vorm te hebben gekneed, stak Junior met een eetstokje gaatjes in de klei voor de haren. Daarna lieten we de kam een nacht uitdrogen op de verwarming om het vervolgens met het lijmpistool aan de helm te bevestigen. Vervolgens verfden we de helm goud. Met een tangetje trokken we de haren uit de bezem en lijmden die in de gaatjes van de kam.
Arm- en beenbeschermers
Storm the Castle had mooie uitprintbare templates gemaakt, maar die waren voor een kindermaat natuurlijk veel te groot. Dus meetten we zijn eigen maten op en tekende Junior met die maten zijn eigen arm en beenbeschermers op het knutselkarton. Daarna volgden we de tutorial van Storm de Castle voor de armbeschermers en de beenbeschermers. Voor de beenbeschermers gebruikten we textielgaren. als verbindingsmateriaal, dat is lekker zacht.
Speer
Junior tekende twee keer een speerpunt, elk met een sneetje in het midden. De ene van onder naar boven, de ander van boven naar onder. Zo kun je ze in elkaar schuiven. Hij verfde het zwart met plakkaatverf. Vervolgens tapeten we de punt met ductape aan een bezemsteel. Dit keer fungeerde de tutorial van Storm the Castle slechts als inspiratie.
Chiton en cape
Storm the Castle maakte deze wapenuitrusting geinspireerd op de film ‘300’. Daarin loopt Gerard Butler met zijn vrienden in bruine leren onderbroekjes rond. Hartstikke sexy natuurlijk, maar historisch volledig onjuist. Bovendien laat ik mijn tienjarige niet in een bruin leren onderbroek rondhossen! De Grieken van die tijd droegen een chiton, een soort tuniek tot de knie met bevestiging op een schouder en gedragen met een riem. Die maken we van rode katoen, waarvan we de zomen met textiellijm vastmaken. De schoudernaad bevestigen we met een veiligheidsspeld, want de Grieken gebruikten geen naald en draad.
De cape is eenvoudig een rood dekentje.
Et voila! 4 weken later en ruim 30 euro armer heb je dan een volledig zelfgemaakt Spartaanse Soldaatkostuum. Die draagt Junior met een bruin t-shirt en bruine legging met sandalen naar school. Want carnaval in februari is koud!