School voor hoogbegaafden: Calvijn Vreewijk

Calvijn Vreewijk

Ook al is de keuze niet reuze, er valt toch nog wat te kiezen. Op Rotterdam-Zuid (of all places) heeft ook christelijk lyceum Calvijn Vreewijk een beschermde klas voor hoogbegaafden. Ook hier liep Junior een dagje mee na de Open Dag bezocht te hebben. 

Visie

De locatie van de school bepaalt in sterke mate de missie van de school. Gevestigd in Rotterdam-Zuid, heeft de school als motto “Overstijg jezelf”. En daarmee doelen ze op je omstandigheden, je achtergrond, je dilemma’s. Iedereen wordt blij als hij zich kan verdiepen in wat hij leuk vindt, en dat mag op deze school in het tempo wat bij de leerling past. Elke leerling van Calvijn Vreewijk kan, wanneer dat nodig is, onderdelen van de stof aangereikt krijgen. Het is niet ongebruikelijk dat leerlingen van gym5 al op onderdelen examen doen. De school past over de hele linie, hoogbegaafd of niet,  de pedagogische heilige drie-eenheid van ‘compacten, verrijken, versnellen’ toe.
Dat geldt in bijzondere mate voor de masterclass. Tijdens de masterclass, die drie jaar duurt, krijgen de leerlingen naast de standaardvakken extra mentoruren aangeboden, psychologie en Talent op Maat. Tijdens de mentoruren, waarmee in de brugklas elke dag begonnen wordt, is er specifieke aandacht voor plannen en taakuitvoering en afronding. Tijdens het vak Psychologie krijgen de leerlingen van de masterclass inzicht in de werking van hun (hoogbegaafde) brein en hoe dat hun leren en motivatie voor leren beïnvloedt. Talent op Maat is de individuele invulling van verrijkingsonderwijs. De leerlingen kunnen kiezen uit een breed aanbod van verrijkingslessen, of een eigen project verzinnen.
Hoe past dit allemaal in het lesrooster? Voor de masterclass worden de reguliere vakken in minder uren aangeboden, omdat zij in gecompacte vorm kunnen worden verwerkt.

Gymnasium

Qua inhoud is de masterclass een gewoon gymnasium. Verplicht Latijn in het eerste jaar, vanaf het tweede jaar ook verplicht Grieks. Daarnaast is er versterkt Engels mogelijk (Cambridge Advanced English).
Ruimtemissie Calvijn Vreewijk
Niet specifiek voor masterclassleerlingen, maar wel specifiek voor Calvijn Vreewijk is het beta-profiel. Er is versterkt techniekonderwijs. In de derde klas nemen werken de gymnasiumleerlingen aan een ruimtevaartmissie, met colleges ruimtevaarttechniek aan TUDelft en een 24-uurssimulatie in de simulator van Space Expo Noordwijk. Er is een speciale beta-honoursklas die aan technische projecten werkt met een maatschappelijk doel. Daarnaast kunnen leerlingen meedoen aan internationale projecten op het gebied van beta-onderwerpen in samenwerking met andere Europese scholen.

En dan

De masterclass bestaat uit 20 tot 22 leerlingen en wordt begeleid door 2 mentoren. Voor toelating is het advies van de basisschool, en hun eigen inschatting naar aanleiding van een sollicitatiegesprek bepalend. De ouderbijdrage voor de masterclass is 300 euro. De geringe eigen bijdrage komt door significante subsidie van de gemeente Rotterdam. Door deze subsidie kunnen ze voor volgend jaar tenminste 2 masterclasses samenstellen.

Meer informatie

http://www.calvijn.nl/
mw. drs. L. Waals
l.waals@calvijn.nl
010-4190077

 

2 thoughts on “School voor hoogbegaafden: Calvijn Vreewijk

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.