Dagje uit met kids – Dino Jaws in Museon

Murphy’s Law voor ouders: dat moment dat je peuter vlak voor aankomst op de plaats van bestemming in een diepe slaap valt. Na de hele reis klaarwakker te zijn gebleven. Zo ook voor ons familieuitje naar Dino Jaws, de tentoonstelling van Museon in Den Haag.We liepen langs de bewegende replica’s en zeiden: ‘Jammer dat hij slaapt,’ terwijl Mini ronkend in zijn buggy lag. Het moet ook niet gekker worden.

We waren eigenlijk al de hele tentoonstelling door toen Mini wakker werd. Ik vraag me weleens af hoe dat is, om continu wakker te worden op een plek die anders is dan waar je in slaap viel. Mini nam de bevreemdende omgeving in zich op en strekte zijn armpjes uit om gedragen te worden. Dat is ook een ander onderdeel van Murphy’s Law voor ouders: kinderen willen doen wat ze niet kunnen. En willen niet doen wat ze wel kunnen.

Angstaanjagende dino

Maar goed. Na de eerste acclimatisatie wilde hij toch wel rond lopen en naar de dino’s kijken. Hij zich er echter niet op ingesteld dat de levensgrote dino’s ook geluid maakten en konden bewegen. Het nog half versufte kind kreeg een hartverzakking door een grommende gekkenaamosaurus en zette daarna geen stap zelf meer.

Heb jij de poep al geroken?

Digitaal fossielen opgraven

Die tentoonstelling is trouwens erg aardig, maar redelijk kort.  In het eerste gedeelte loop je langs een opstelling van verschillende bewegende anatomisch transparante dinokoppen  die je iets leren over wat en hoe dino’s eten. In het tweede gedeelte vind je replica’s van verschillende soorten dino’s, informatie over het dinotijdperk en het opgraven van fossielen. Wat veel indruk maakte bij de jongens was de dampende stapel dinopoep en de fossiele dinodrollen, waarvan je er een zelfs kon aanraken. Een regelrechte topattractie. Naast de vele interactieve borden werd er ook een dinoquiz op vloer geprojecteerd die beantwoordde door op het juiste antwoord te gaan staan. Junior vond dat erg leuk! Heel fijn is dat bij bijna opstellingen rekening is gehouden met de lengte van de gemiddelde dinotentoonstellingsbezoeker. Ik moest met mijn 1.65 meter vaak bukken.

Dinos + Robots = Awesome!

We waren helaas net te laat voor de workshop, waarbij je eigen dinorobot kon maken van een afwasborstel. We kregen de instructies mee, zodat we dat eens thuis kunnen doen.

Dino Robot

Mini en zijn nichtje ontmoetten in de Dino Speelweide een hele andere dinorobot. Naast een berg dinoknuffels stonden er ook drie Pleo Dino Robots. Op het eerste oog leek het de dino versie van Fur Real Friends, maar al snel kwamen de kids erachter dat het een soort Super Furby is. De Pleo dinorobot beweegt als een echte dino (voor zover ik weet hoe die bewegen), met subtiele bewegen van zijn kop en oogopslag. Hij heeft ook verschillende sensoren, zodat hij een hapje neemt van zijn ‘eten’ als je dat voor zijn bek houdt. Hij weet ook het verschil tussen hardhandig aangepakt worden en liefdevol aaien.

Je snapt het al, de kids waren niet weg te slaan bij dit elektrisch huisdier. Door zijn uiterlijk, maar ook door zijn techniek heeft de Pleo dinorobot ook echt iets aandoenlijks. Hij is net zo lief als een echt diertje, met het voordeel dat hij geen echt eten nodig heeft en ook niet uitgelaten hoeft te worden. Dat komt natuurlijk wel met een prijs: de Pleo dinorobot kost minstens 200 euro. Dat maakt ook al duidelijk dat de robot eigenlijk geen speelgoed is voor peuters of kleuters en het de leeftijdsaanbeveling 12+ jaar verklaart.

Pleo Dino Robot Charme offensief

Maar als je kids je oren van je kop zeuren om een hond waar je dan minstens 10 jaar aan vast zit (en waarvoor je zo’n 9,5 jaar zelf moet zorgen omdat zij er dan allang klaar mee zijn) is dit een prima alternatief of testdier. Ook voor de astmatische dierenliefhebber kan Pleo uitkomst bieden.

Meer informatie

De Dino Jaws tentoonstelling is nog 6 september 2015 te bezichtigen en daarmee een prima optie voor een dagje uit tijdens de voorjaarsvakantie, meivakantie of zomervakantie. Maar ik zal er niks van zeggen als je tijdens een gewoon weekend gaat hoor. Op woensdag en in het weekend zijn er speciale workshops en activiteiten voor kinderen. Ze hebben ook een dino-verjaardagsfeestje.

Museon

Stadhouderslaan 37, Den Haag

http://www.museon.nl/tentoonstellingen/dino-jaws

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.