Setting the scene voor Sh’bam 19

Sh'bam instructeurs
Daar komt ze binnen hoor, je Sh’Bam instructeur. Je herkent haar aan haar tanktop met heel groot Les Mills erop, de baggy joggingbroek (uiteraard ook met Les Mills print) en de high top sneakers. En dan die verhalen die houdt tijdens de les! Aan de ene kant bewonder je haar conditie, terwijl je stilzwijgend en snakkend naar adem haar probeert bij te benen. Aan de andere kant: komt ze weer met haar verhalen over tequila, Mexicaanse stranden en block parties. Je kent ze alleen van videoclip op MTV. En het is ook weer meer dan 5 jaar geleden dat je daar naar keek.
Je weet echter niet dat die hiphopstijl bedoeld is om het gebrek aan rock hard abs te verdoezelen en de zadeltassen te verbergen. Want je Sh’bam instructeur is ook maar een mens. Een moeder, die als bijbaan les geeft op de sportschool. Die de binnenkant van een club ook al weer eeuwen niet gezien heeft. Een mens die van Les Mills imperium de opdracht heeft gekregen om jou tot beweging te verleiden door scene te schetsen met een verhaal. En die het na het zoveelste latin nummer het ook niet meer weet. Fitness hipheid is ook maar skin deep. Maar dan toch een poging.

1. Love never felt so good

Ik gebruik eigenlijk het eerste nummer standaard om iedereen in de les mentaal voor te bereiden op de magie van een Sh’bam les. Deze warming up track is super simpel en daardoor ideaal om uit te leggen wat we de komende 45 minuten gaan doen. En ja, daar mag bij gezongen worden. Sh’bam never felt so good!

2. Objection Tango

De tekst van deze track is perfect om een scene te schetsen. De verwaarloosde vrouw, nee erger nog, de verwaarloosde latina! Of dubbel zo erg een latina die tijdens De Drie Dwaze Dagen naast een superkoopje grijpt? Stamp op de grond met je latin heels. Hoe ziet een wanhopige latin rock ster er uit?

3. Shake it off

Bij deze track helpt niet alleen de tekst, maar ook de clip. Dit nummer is bedoeld voor eigenwijze, licht rebelse die door het leven dansen op hun eigen muziek. Hier zou ik ontelbare verhalen kwijt kunnen over mijn lichte maar altijd aanwezige wereldvreemdheid: zoals hardop zingen op straat, sneakers dragen op mijn werk of knutselen leuker vinden dan mijn eigen kids. “The haters gonna hate, so shake it off!’

4. Locked out of heaven

O.M.G. Dit is acuut mijn favoriete track van deze release. Het schreeuwt So You Think You Can Dance en in mijn fantasie ben ik een geweldige lyrical danser. In ieder geval tijdens dit nummer. Laat de danser in je los! Hoe zou je het doen wanneer je choreografie Vincent Vianen zou dansen?

5. Bang Bang

Sisters with an attitude. Dit nummer is niet voor meisjes maar voor stoere chicks. Maak van je les een dans crew. Hoe zouden we het doen als we tegen een andere crew zouden moeten battlen?

6. Vida

Oei. Een latin nummer, standaard een vat vol cliches. Vooruit, we zijn op een strand. Maar hoe zou je bewegen op loeiheet zand? Pak je bongo’s en ga er gewoon lekker helemaal voor. Maakt mij het ook uit.

7. Let it go

Over de top Disney musical. Dit is het moment om zo los te gaan dat zelfs je dochter, je nichtje of je buurmeisje je beschaamd aan kijkt. Let it go, can’t hold it back anymore! Ja toch?

8. Fireball

Vaste gast op de Sh’bam releases: Pitbull. Hoe hou je dat fris? Een manier om de tequila metaforen buiten de deur te houden is om je te concentreren op de bewegingen. Denk bij voorbeeld aan een hete matador, hoe zou hij het doen? Daag die stier uit, maak hem gek met je cape.

9. Don’t stop

Als je niet zo’n meisje-meisje bent, is het ook wel eens verfrissend om lekker stoer te doen. Geen hakjes maar sneakers. Geen rokje, maar een boyfriend jeans. Hoe zou je het doen als een boy band achter je had? Hou je zelf niet in, don’t stop!

10. One night only

De muziek zegt het allemaal. Accentueer het met je playback act aan het begin. Kies afhankelijk van je deelnemers de zangeres die het meeste aansluit: Beyonce in Dreamgirls? Donna Summer? Diana Ross? Hoe zou je het doen als je een inner afro disco ster was? Voel de windmachine in je haar, de glitter confetti. Dit is niet meer Shbam, dit is een Las Vegas show!

11. 22 Jump Street

Laat je meevoeren door de vibe van de muziek en de flow van de bewegingen. Het is stoer, het is ruw, het is alles uit de kast. Dit is jouw laatste kans om helemaal uit je plaat te gaan.

12. All about that bass

Een song naar mijn Sh’bam hart. Ken jij de tekst van deze track? Het is echt de moeite waard om de teksten uit je hoofd te leren en je schaamteloos hart mee te zingen. “Yeah, it pretty clear, I ain’t no size 2, but I can shake it shake like I supposed to do”. En dan de gewetensvraag: weet jij jij waar jouw ‘bass’ zit?
Hoe schets jij je scenes voor Sh’bam 19?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.