Tips voor categorieën en trefwoorden in wordpress

Snow white cleaning
Lente. Tijd voor grote schoonmaak. Waar anderen de keukenkastjes schrobben, de ramen zemen of de gordijnen wassen, ging ik aan de slag met opruimen. Van mijn blog. Ja, mijn uitstelgedrag en haat voor alles wat met schoonmaken te maken heeft kent geen grenzen. Ik begon met het sorteren van mijn categorieën en tags. 

Het nut van categorieën en tags

Categorieën helpen bezoekers van je blog te vinden wat ze zoeken. Het is handig als de categorieën samenhangen met het thema van je blog. Zo versterken de categorieën je blognaam, je beschrijving van je blog en uiteraard de inhoud. Want de categorieen maken je artikelen beter vindbaar in zoekmachines, hoera! Dat geldt ook voor trefwoorden of tags. Met trefwoorden kun je je artikel makkelijker vindbaar maken op specifiekere eigenschappen.

Het verschil tussen categorieën en tags

Stel je voor dat je blog een kookboek is. Koken is daarmee het centrale thema. Hoe deel je dan je boek in? De categorieen zijn je hoofdstukken. Bijvoorbeeld voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht. Of misschien Kookgear, Technieken en recepten. De tags hebben dezelfde functie als een index in een boek. Denk bij een kookboek bijvoorbeeld aan verschillende ingrediënten of bereidingswijzen. De tags kun je ook over de verschillende hoofdstukken gebruiken.

Tips voor categorieën

1. Kies niet meer dan tien categorieën voor je blog.

Hoeveel categorieen mag je blog hebben? Dat bepaal je lekker zelf. Maar houd rekening met je eigen blogproductiviteit en focus van je bezoeker. Met hoeveel artikelen ga je elke categorie vullen? Vaak staan je categorieen in de linker of rechter sidebar van je blog. Hoe houd je die lijst overzichtelijk voor je lezer? Houd je lijst daarom compact en kies niet meer dan tien categorieën voor je blog.

2. Kies 1 categorie per artikel

Je kunt een artikel aan meerdere categorieen in wordpress toewijzen. De verleiding is groot om dat ook te doen, want dan wordt je door meer mensen gevonden, toch? De waarheid is dat je je bezoekers en jezelf meer helpt als je je artikel aan een categorie toewijst. Waar gaat je artikel nu echt over? Verbanden kun je leggen via trefwoorden. Dwing jezelf om 1 categorie per artikel te kiezen, bijvoorbeeld via een plug-in.

3. Kies algemeen bekende termen voor je categorieën

Geef mijn beroepsdeformatie maar de schuld. Ik wilde graag bijzondere namen voor mijn categorieën, die het unieke van mijn blog onderstreepten. Maar als het termen zijn die door niemand anders worden bedacht dan jijzelf, wordt je blog alleen door jezelf gevonden. Kies daarom ‘standaard’ termen voor je categorieën en wordt sneller gevonden.

Tips voor trefwoorden

1. Gebruik een trefwoord minstens 2 keer

Met trefwoorden kun je lekker los. Maar ook hierin schuilt een valkuil. Wat voor zin heeft het als je een trefwoord slechts voor een artikel gebruikt? Via trefwoorden kunnen je bezoekers andere artikelen op je blog vinden. Je doet jezelf een lol als je een trefwoord minstens twee keer gebruikt. Dat biedt meteen weer een haakje voor je volgende artikel!

2. Houd een lijst van je trefwoorden bij

Ook je trefwoorden ondersteunen je blogonderwerp. Als je net begint, kan een basislijst van trefwoorden handig zijn. Op welke trefwoorden wil je gevonden worden? Kies tenminste een trefwoord van je basislijst en houdt bij hoe vaak je het trefwoord gebruikt. Dat kan heel makkelijk via de admin in wordpress.

3. Promoveer en trefwoord tot categorie

Gebruik je een trefwoord heel vaak, dan kun je eraan denken om een trefwoord te promoveren tot subcategorie of zelfs tot categorie! Selecteer in de admin van wordpress je berichten op trefwoord (Tags onder Berichten) en sorteer op Aantal. Vind het bovenste trefwoord categoriewaardig? Ga dan terug naar Categorieën onder Berichten en maak een nieuwe categorie voor je te promoveren trefwoord aan. Als je er eerst een subcategorie van wilt maken, selecteer dan de hoofdcategorie onder het dropdownmenu. Ga nu weer naar Tags, sorteer op aantal en klik op het aantal bij te promoveren categorie. Selecteer alle berichten en kies bewerken. Selecteer nu de nieuwe categorie en kies opslaan. Ga nu een laatste keer naar Tags selecteer je gepromoveerde trefwoord en verwijder het.

In de praktijk

Dat klinkt allemaal heel leuk, maar daarin lag voor mij meteen een uitdaging. Want welke categorieen kies je als je heel slecht bent in focussen? Wanneer je heel graag over alles en nog wat wil schrijven? Ik besloot streng te zijn en mezelf tot een een-categorie-per-artikel te dwingen. Ook snoeide ik stevig in het aantal trefwoorden en maakte ik een basislijst om me aan mijn trefwoordendieet te houden.
Vond je dit handig? Dan ben ik je heel erg dankbaar als je deze blog deelt via jouw favoriete sociale netwerk!
 
xoxo – Irene
Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.