Hoogbegaafd en tafelsommen automatiseren

Zo fijn als je leest dat je hoogbegaafde kind niet de enige is die hoofdrekenen niet snapt. Hij denkt dat hoofdrekenen echt “in je hoofd rekenen” betekent. En niet “de uitkomsten van keersommen uit je hoofd leren”. Running Repel heeft een trucje voor ouders die hun hoogbegaafde kind willen helpen met het waarom achter automatiseren.

Andere trucs zijn van harte welkom.

xoxo – Irene

Running Repel 2.0

Keersommen. (Ik zat op de lagere school in de jaren zeventig en toen heette dat nog tafels) Mijn Oudste kende in groep 4 de tafels van 1 tot en met 12 uit zijn hoofd en door elkaar. Mijn Middelste zit nu in groep 6 en als ik hem vraag wat 3 keer 2 is kijkt hij mij glazig aan en duurt het 5 seconden voor hij het foute antwoord geeft. Zie hier het probleem geillustreerd van de hoogbegaafde versus de “gewoon” zeer slimme. Hoogbegaafden en keersommen. De hoogbegaafde kan niet automatiseren omdat hij alles blijft uitrekenen. Die zal niet leren middels paaaaaaagina’s en paaaaaaagina’s van heel veel sommetjes dat 19+3 hetzelfde is als 29+3 en hetzelfde is as 39+3. Omdat ze na drie veel te simpele sommetjes het nut van de paaaaaaaaaaaagna’s niet snappen. Dus leveren ze niks in, of afgeraffeld werk met veel foutjes. Maar wat dan? Hoe leer je het…

View original post 215 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.