Oude landkaart Kaap Hoorn

Dagje uit met kids: Kaap Hoorn

“Kaap Hoorn, nog nooit van gehoord,” zeg je? Kaap Hoorn is de zuidelijkste punt van het Amerikaanse vasteland en ligt in Chili. 400 jaar geleden ging een Nederlands schip vol ontdekkingsreizigers op zoek naar een alternatieve route naar de oost. Is dat niet een beetje ver voor een dagje uit, vraag je? En wat is daar dan te doen behalve uit je panty geblazen worden? Dat weet ik eigenlijk ook niet. Wat ik wel weet, is dat op 13 juni een nacht vol levende geschiedenis het 400-jarige bestaan van  Kaap Hoorn viert. Gewoon in Hoorn. Noord-Holland, weet je wel.

Junior is een geschiedenisfreak. Dat jong droomt weg bij op geschiedenis gebaseerde boeken als De Grijze Jager, Broederband, de Hobbit of Lord of the Rings. Hij wil graag Spartaan worden en werkt nu aan een extra werkstuk op school over de West-Indische Compagnie. Hij sukkelt weg bij de spreekbeurten over paarden en voetbal, maar veert op als een klasgenoot zijn spreekbeurt over Michiel de Ruyter houdt. Geschiedenis is gewoon rete-interessant!

“You know I read a lot. Especially things that have to do with history. I find that shit fascinating.” – Dennis Hopper als Clifford Worley, True Romance (1993)

Maar om nu steeds het museum in te moeten duiken, zeker in de zomer, is ook weer zoiets. Het jong zit al genoeg binnen. Daarom was ik errug blij toen ik hoorde van De Nachtkapers.

de-halve-maen-silhouette-1900x1632

Op zaterdag 13 juni verandert Hoorn met de Nachtkapers in een levend museum vol met muziek, theater, dans en nog veel meer. Kinderen (en vooruit, ook volwassenen) kunnen zich onderdompelen in de bruisende sfeer van ontdekking, groei en ambitie die in het Hoorn van toen leefde. Zo kun je met een Oculus Rift in virtual reality door het zeventiende-eeuwse Hoorn lopen. En ligt het VOC-schip “De Halve Maen” aangemeerd voor bezoek. Het is een zeilend museumschip, dat dus ook echt op het water te zien is! Verhalenvertellers vertellen sterke verhalen over hun ervaringen tijdens hun ontdekkingsreizen. Wat daarvan waar is of niet, dat mag je zelf bedenken. Maar er is nog veel meer te ontdekken wanneer je er bent…

Ninya_Beeldmuzikant

Nachtkapers begint vanaf 19.30 uur en is gratis te bezoeken. Om middernacht eindigt het evenement. Dan kan iedereen nogmaals de uittocht van de expeditie op een moderne manier en met spektakel kunnen herleven.

“Vet,” zegt Junior toen ik hem over dit evenement vertel.

Dat denk ik ook. Nu nog even oppas voor Mini zoeken, want door het tijdstip en de activiteiten is dit een 8+ dagje uit. Wie biedt?

Meer informatie

www.nachtkapers.nl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.