Vega for boys: hartige taart met boerenkool, paprika en manchego

Geschuur van stoelpoten zonder viltje over mijn houten vloer. “Mag helpen?” Mini staat inmiddels naast me aan het aanrecht op de stoel die hij zojuist van de eettafel heeft gesleept. Ik ben bezig met een hartige taart. Niks culinair, gewoon een Koopmans pak en een zakje groenten van Albert Heijn. Maar het lijkt en ziet er altijd culinair uit.

Mini wil de groenten bakken. En de eieren in de blender doen voor de saus. En de kaas raspen. En de vorm beboteren. Ik word panisch als hij ook het deeg wil uitrollen. Deeg uitrollen in het juiste formaat en met gelijke dikte is niet bepaald mijn sterkste punt en een in het wildewegrollende peuter maakt me nerveus. Ik probeer hem te helpen bij het uitrollen.

Op Instagram plaats ik een foto van het resultaat met het onderschrift “Deze vega quiche maakte mijn peuter dus zelf.” Dat is misschien overdreven. Maar ook niet onwaar.

Het recept, met uitleg voor peuters

  • Een pak voor hartige taart (Koopmans)
  • Een zakje Italiaanse roerbakgroenten, 400 gram (Albert Heijn)
  • 100 gram boerenkool (diepvries)
  • 50 gram zongedroogde tomaatjes in reepjes
  • 50 gram manchego, geraspt
  • 25 gram boter
  • 50 ml water
  • 3 eieren
  • 150 ml melk

Vraag of de oven mag aanzetten. De ene knop moet op hete lucht, de ander op 180 graden heteluchtoven. Vraag nu een kwastje en boter. Smeer een springvorm van 20 cm doorsnede voor een grote quiche of een paar kleine vormpjes voor kleine taartjes in met boter.

Pak een kom uit de kast. Vraag welk zakje voor de taart is en scheur dat open. Schud het zoveel mogelijk uit in de kom. Vraag nu om een mengbekertje met streepjes erop. Zet de koude kraan aan en vraag tot welk streepje het water moet komen, er moet “50 ML” bij staan. Schenk dit in de kom. Pak de weegschaal uit de kast en de roomboter uit de koelkast. Vraag of je ouder een stuk van 25 gram afsnijdt. Leg dit op de weegschaal. Kijk of de weegschaal “25” aangeeft. Snijd nog een stukje af of haal een stukje weg totdat je de juiste cijfers ziet.

Nu moet het gemengd worden met de mixer. Je kunt de deeghaken in de mixer doen, dat zij die glijbaanachtige. Het mixen is zwaar werk, dat kun je beter aan je vader of moeder overlaten. Wanneer die een mooie bal ervan kan maken moet je het even laten staan (ouders: tenminste 10 minuten).

Pak nu een koekenpan en zet deze op het vuur. Zet het vuur hoog aan. Schenk er een beetje olijfolie in. Niet teveel hoor! Schud nu een zakje groenten open en schud deze in de pan. Pak uit de vriezer het doosje met boerenkool en pak daar met twee handen van die groene balletjes uit. Leg die in de pan. Nu mag je roeren. Houd de steel van de pan met je ene hand vast, dan kun je met de andere hand roeren. Niet te hard, want dan valt het eruit! Waneer de bolletjes boerenkool zijn verdwenen is het klaar en mag het vuur uit.

Pak nu de blender of een hoge beslagkom. Schud het zakje met sausmix open en doe dit in de kom. Pak de melk uit de koelkast en schenk in een mengbeker totdat je bij het streepje waar “150 ML” bijstaat. Schenk dit bij de sausmix. Nu moeten de eieren erbij. Het is handiger als je vader of moeder 3 eieren in een bakje breekt, dan kan jij de inhoud van dit  bakje bij de rest van de saus doen. Mix alles tot een schuimig geheel.

Pak een deegroller uit de kast en het meel. Strooi wat meel over het aanrecht en de deegroller. Zo blijft het deeg er niet aan plakken. Rol het deeg naar alle kanten uit tot een soort pizza. Leg het samen met je vader of moeder voorzichtig in de taartvorm. Nu kan je het aandrukken.

Pak een lepel en schep de groenten in de taartvorm. Schenk voorzichtig de saus erover heen. Strooi de geraspte kaas er over heen. Nu ben je klaar! Laat je vader of moeder het in de oven doen. Nu kun je spelen. Als je kleine taartjes hebt gemaakt, dan duurt het 15 minuten voordat het klaar is. Heb je een grote gemaakt, dan duurt dat 30 – 40 minuten.

Laat je vader of moeder de taart uit de oven halen. De taart is heel warm als hij uit de oven komt, dus je moet nog even wachten! Als je de vormpjes op zijn kop houdt, dan komen ze eruit. Je kunt ze versieren als een zon met stukjes paprika en komkommer. Die zijn trouwens ook heel lekker tijdens het spelen en het wachten.

Eet smakelijk!

xoxo – Irene

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.