Gezond verstand

“Te is nooit goed, behalve tevreden.” Bestaat er zoiets als te fit of te gezond? Linda de Mol hekelde al eerder in haar magazine de hype rondom superfoods en riep “Rot op met je chiazaad”, Tim van den Besten schreef een giga hysterische column over Quinoakutten en nu wijdde Telegraaf een artikel die gezondheid van de wasbordobessie aan de orde stelde.

Elke hype heeft zijn tegenreactie. In de kern is een levensstijl van gezond eten en regelmatig bewegen een die iedereen zou moeten aanhouden. Maar de lifestyle met een overmatige focus op healthy food en elke dag sporten is nog steeds een lifestyle die op overmatigheid is gebaseerd. En overmaat schaadt.

De healthy pleasures met dure suikervervangers beantwoorden nog steeds jouw behoefte aan zoet. Een sporterslichaam is in staat ook uit een Big Mac menu de benodigde energie te halen na een sportprestatie. En wandelen of fietsen naar het werk volstaat ook voor de aanbevolen dagelijkse beweging van 30 minuten.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Verbruik meer energie dan dat je inneemt. Houd rekening met de aanbevolen verdeling tussen de schijf van vijf. Beweeg dagelijks minimaal 30 minuten. Sport drie keer per week voor een fitter en energieker gevoel.

Dat maakt het niet sexy, dat begrijp ik. Als je veel geld wilt uitgeven aan dure suikervervangers, superfoods en onnodige voedingssupplementen om je goed te voelen, dan mag dat. Als je selfies van je groeiende wasbord op Instagram plaatst terwijl je zegt dat het je niet om je uiterlijk te doen is, dan kan dat. Maar met gezond verstand heeft het niks te maken.

Fit betekent voor mij zonder met mijn tong op de schoenen de bus kunnen halen, of 3 etages met de trap kunnen lopen. Het betekent 10 kilometer te kunnen hardlopen binnen 55 minuten en een kickbokstraining met mijn beste vriendin te kunnen doen zonder dat ik als een hijgend hert op de grond lig. Gezond betekent voor mij dat ik een gezonde relatie heb met eten en me niet schuldig voel als ik een stukje of een toch een hele reep chocolade eet. Ik eet wanneer ik trek heb, niet uit verveling of emotie. Ik eet voldoende groenten en fruit en gezonde vetten.

Dat kan voor jou compleet iets anders zijn. En dat mag. En wil je het niet? Dan mag dat ook. Je bent geen slechter persoon als je sporten niet leuk vindt en dol bent op appeltaart. Belangrijker nog: hoe je eruit ziet bepaalt niet hoe fit of gezond je bent. Dat is de wereld op zijn kop. Je hebt geen wasbord nodig om zonder blozen 100 situps te kunnen doen. En je hoeft niet maat XS te hebben om die yoga handstand te kunnen.

Voor vrouwen is afhankelijk van hun leeftijd een vetpercentage tussen de 20 en 30% gezond. Als je dat aanhoudt, zien knetter harde buikspieren er bij de meeste vrouwen nog steeds uit als broodjes met beleg. Een wasbord kweken heeft niks met gezond leven te maken. Maar alles met ijdelheid. En dat is niet erg, zolang je die twee dingen niet met elkaar verwart.

Tara Brumfitt
Ik stuitte laatst op een video van Taryn Brumfitt, moeder van 3 kinderen en bodybuilding kampioene. Ze nam de dappere keuze haar wasbord aan de wilgen te hangen en tevreden te zijn met haar lichaam, welke maat die ook heeft.
‘I’m on a quest to redefine and rewrite the ideals of beauty. Women have been brainwashed into thinking fat, wrinkles and cellulite are bad. They’re not. It’s just a part of being a human being.  – Tara Brumfitt
De voor en na foto ging viraal, met een hoop fat shaming opmerkingen die over het internet slingerden. Via Kickstarter heeft ze nu genoeg geld opgehaald om een documentaire te maken over acceptatie en zelfliefde. Zodat ze haar dochter en alle dochters van de wereld kan vertellen dat zelfvertrouwen niet inherent is aan je uiterlijk.
Kijk, dat vind ik nu gezond.
Liefs, Irene.
Geïnspireerd door een reportage van Brandpunt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.