Zomer voornemens

Mijn loopclubje is in paniek. Aanstaande zaterdag lopen we met zijn zessen mee met Rotterdam Ekiden, de marathon in estafettevorm. Een van de running moms heeft een blessure en we hebben nog geen vervanger gevonden. Maar die hitte. Iedereen is in paniek over de aanstaande hitte. En dat terwijl ik tot vorige week het nog koud had in mijn zomerjas. De hele lente wachtte ik op mooi weer, maar dan ineens is het er. Tegelijk met de eerste helft van het jaar. SAY WHAT? Is de eerste helft van het jaar al voorbij? Maar wat, behalve op de zomer wachten, heb ik in hemelsnaam gedaan?
Het is dus alweer een halfjaar geleden dat ik een maagdelijk Moleskine boekje pakte en me voornam een bullet journal bij te houden (missie: gefaald). Waarin in opschreef tenminste een keer per week te gaan hardlopen (missie: gefaald). En een ook minstens een keer per week vegetarisch wilde eten (missie: alweer gefaald). Vorige week werd ik door een lezing van hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder weer eens op de feiten gedrukt: een gezond en actief leven is geen hype, maar vitaal voor je gezondheid. Tijd om mijn winter voornemens af te stoffen of beter: mijn zomer voornemens te op te stellen.
Scherder stelt dat beweging cruciaal is voor je hersens en de fitheid van je brein. Dertig minuten per dag bewegen is het devies. Drie blokken van tien minuten aaneen. Als je dat elke dag doet, maar dan ook elke dag, dan stimuleer je je hersen scherp te blijven. Je werkt geconcentreerder, productiever en creatiever. En wie wilt dat nou niet?
Elke dag 30 minuten bewegen, dat klinkt als appeltje-eitje. Als kat-in-het-bakkie. Ja toch niet niet dan? Dat valt nog vies tegen. Het goede nieuws is dat je niet elke dag in de sportschool hoeft te hangen of in sportkleding hoeft te wonen (wat ik overigens geen probleem vindt hoor). Gematigd intensief bewegen is goed genoeg. Een beetje stevig doorstappen tijdens een wandeling  of doortrappen op de fiets is voldoende inspanning. Maar hier komt het slechte nieuws: met een kwartiertje naar je werk fietsen heen en een kwartiertje terug redt je het niet. Dat telt namelijk als 0. Het positieve effect voor je brein komt pas na 30 minuten op gang. Je moet dus 30 minuten AANEEN bewegen. Elke dag.
Mijn zomer voornemen kun je al raden. Het is verraderlijk simpel en moeilijk tegelijk. Ik neem mijzelf voor om elke dag minstens 30 minuten per dag aaneen te bewegen. Niks meer niks minder. Maar man o man, wat lijkt dat me moeilijk! Ik denk dat ik me eerst nog maar even op de bank nestel met het boek van Scherder.
xoxo – Irene.

2 thoughts on “Zomer voornemens

  1. Although I couldn’t see a comment area on your English version of this post, I want to let you know that you are not alone in resolutions failed–especially related to body and mind. Thanks for sharing both your successes and failures in getting out and exercising. Love your style–but you already know that!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.