kruidnoten en mandarijn

Vezelrijke kruidnoten

Onze hele familie is verslaafd aan de lekkernijen van Sinterklaas. Mijn man is bijvoorbeeld dol op marsepein, ik houd van het excuus dat het feest geeft om 3 weken lang chocolade te mogen eten en mijn kids werken een groothandelhoeveelheid aan kruidnoten en ander strooigoed weg.

Gezond en Sinterklaas lijken absoluut niet met elkaar samen te kunnen, maar dat is niet helemaal waar. Op basis van een recept van Lekker eten met Linda maakte ik deze vezelrijke kruidnoten met minder suiker.

Ik ben namelijk niet zozeer een suikerhater, maar vooral een vezelliefhebber. Vezelrijk eten helpt met een verzadigd gevoel en een goede stoelgang. Daar ga je dus vanzelf minder van snoepen en als je wel eens een verstopt kind hebt gehad dan hoef ik jou het belang van een goede stoelgang niet uit te leggen. Daarom verving ik het speltmeel in het originele recept met volkoren tarwemeel en voegde nog wat extra lijnzaadpoeder toe.

Als je wilt kun je ze suikervrij maken door je favoriete suikervervanger te gebruiken. Ikzelf heb de suiker gehalveerd en iets meer speculaaskruiden toegevoegd. Meer smaak, minder suiker is namelijk precies het tegenovergestelde wat er met fabriekskruidnoten gebeurt: meer suiker, minder kruiden. Want suiker is namelijk veel goedkoper (en dus winstgevender) dan koekkruiden.

Het resultaat: stevige, smaakvolle kruidnoten die vullen. Knappe fit mom / fit girl / fit kid als je hier een hele zak van op kan! Manlief keek wat bedenkelijk bij het proeven. Maar die is ook meer fan van pepernoten. De kids vinden het net zo lekker als het traditionele fabrieksvoer. En daar was het me toch om te doen!

Vezelrijke kruidnoten-3Recept voor vezelrijke kruidnoten

Ingrediënten:

  • 250 gram volkoren meel
  • 50 gram bruine basterdsuiker (of een suikervervanger naar keuze)
  • 2 eetlepels lijnzaadpoeder
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram kokosolie (gesmolten)
  • 1 eetlepel appelstroop
  • 1 ei

Verwarm de oven op 150 graden. Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Meng in een andere kom het ei met de appelstroop en voeg scheutsgewijs de gesmolten cocosolie toe. Maak een kuiltje in de droge ingrediënten en voeg het natte mengsel toe. Kneed tot een soepel deeg. Als het te droog is, voeg dan een beetje water toe. Is het te nat, voeg dan een beetje meer bloem toe. Wikkel het deeg in folie en laat het een kwartiertje in de koelkast rusten.

Smeer een bakplaat in met wat kokosolie of leg er een bakpapiertje op. Maak nu kleine balletjes van het deeg. Als het goed is kun je er 2 bakplaten mee vullen. Bak de kruidnoten gedurende 15 tot 17 minuten totdat ze in het midden krokant zijn. Goed laten afkoelen voordat jij of je kindje gaan proeven!

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.