travel guide book and photo album

Zo maak je een vakantiefotoboek dat er uitziet als een Lonely Planet gids

Sinds Manlief een klein half jaar door Zuidoost-Azie reisde, verzamelen we de blauwe Lonely Planet gidsen als bewijs van onze reislust. Nu had ik ergens het idee gekregen om onze vakantiefotoboeken Lonely Planet lookalikes te maken, zodat ze gebroederlijk naast de reisgidsen kunnen staan, of zelfs beter nog: de gidsen met verouderde informatie kunnen vervangen. Natuurlijk moest ik het maar weer met mijn improvisatietalent doen, aangezien ik een absolute Indesign kluns ben. Hopelijk is resultaat niet zoals mijn baksels  in de keuken af en toe.

Zelf gebruik ik Blurb om mijn fotoboeken af te drukken, vooral omdat je er zoveel mooi fotopapier kan kiezen. Er is mat, glanzend, parelmoer en zelfs ongecoat papier en je kunt kiezen uit 3 papier gewichten. Het meest Lonely Plantachtig is het ongecoate papier, maar houd er bij het bewerken van de foto’s er dan wel rekening mee dat de kleuren in het papier zinken en je wat diepte, detail en contrast in je foto’s verliest.

Voor het Lonely Planet lookalike fotoboek kun je eigen favoriet fotoboekservice gebruiken, zolang je fotoboekenboer naar keuze je de mogelijkheid biedt om eigen lettertypes toe te voegen en kleuren te kiezen met webfontcodes.Voor het formaat koos ik zelf een liggend formaat met dezelfde hoogte als de rug van de beroemde reisgids. Dat is natuurlijk niet hetzelfde, maar in een liggend fotoboek kun je de foto’s veel beter bekijken.

Met deze vier stappen maak je een vakantiefotoboek dat er uit ziet als een Lonely Planet reisgids:

1. Check de Lonely Planet stijlgids

Hoe gemakkelijk! De online stijlgids voor Lonely Planet is gewoon online te bekijken! Je vindt er kleuren en kleurcodes, lettertypes en icoontjes. De icoontjes zijn helaas niet downloadbaar, maar als je handig bent met ontwerp software dan zou je ze na kunnen maken.

2. Download Syntax lettertype

travel guide book and photo album
Large photo and title in Syntax font
Syntax is de naam van het lettertype dat Lonely Planet voor titels en andere koppen. Als je niet wilt betalen voor het lettertype of de gratis versie ervan niet kunt vinden, dan lijken de lettertypes Lucida Sans or Open Sans ook aardig. In de gidsen wordt ook een tweede lettertype gebruikt voor de tekst in de paragrafen en voor de koppen van uitgelichte secties. Je kunt Times New Roman gebruiken, maar ik vind zelf Bodoni net iets spannender.

Lonely planet style photo album special section
Bodoni for the special section

3. Voeg een routekaartje toe aan je fotoboek

Lonely Planet style photo album itinerary
Use Google maps to create a custom map image
Wist dat je je eigen kaartje in Google Maps kunt maken en bewaren? Klik op ‘ Map maken’ en dan ben je er al bijna. Voeg je route toe en kies ‘ afdrukken’  als je klaar bent. Je kunt het bestand als afbeelding opslaan. Die kun je dan weer aan je fotoboek toevoegen.

4. Voeg je reistips toe

Het is grape hoe snel je alles vergeet: de plaatsen waar je bent geweest, de namen van de hotels waar je hebt geslapen en de dingen die je hebt gedaan. Het fotoboek voor Canada was al 2 jaar achterstallig werk en je wilt niet weten hoeveel ik moest opzoeken en aan de hand van oude post-itjes moest terugvinden! Dus vanaf nu af aan houd ik alles strak bij….. Het maakt je fotoboek ook interessant voor anderen en maakt het een fotoboek en een reisgids ineen!

Hoe zien jouw vakantiefotoboeken eruit? Tijdbesparende tips zijn meer dan welkom! 

xoxo – Irene.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.