Inpaklijst voor vakantie met kids naar Costa Rica

Licht reizen met een familie klinkt als een mission impossible. Kinderen lijken zoveel spullen nodig te hebben! Zo heeft een bijna-zindelijke peuter extra onderbroeken en broeken nodig ingeval van ongelukjes, luiers voor ‘s nachos en misschien zelfs wel een onderzeiltje om de hotelbedden netjes achter te laten. En dan hebben we ook nog speelgoed, boeken, knuffels. Zijn bijna-tiener broer is een boekenwurm die een boek van 200 bladzijdes in een paar dagen uitleest en zijn snorkelspullen wil meenemen. En dan twijfelen we met de hele familie ook nog eens hoeveel iPads en misschien toch nog een laptop moeten meenemen – met de hele wirwar aan kabels erbij.

Wat stopten we uiteindelijk in de tas voor onze 3 weken naar Costa Rica? Het is grappig dat je toch altijd weer dingen meeneemt die ongebruikt mee naar huis gaan, en dat je dingen vergeten bent die je echt wel dagelijks kon gebruiken.  Leer van onze vergissingen en je kunt in ieder geval een stuk efficiënter op vakantie!

Wat je niet nodig hebt

Je niet zo favoriete korte broek

Noem me een slons, maar uiteindelijk droeg ik dus de hele vakantie 1 en dezelfde korte broek. Je weet wel, die ene die EN lekker zit EN er ook nog eens goed uit ziet. Die andere korte broeken voor op het strand, voor netjes (waar in Costa Rica zou ik dat nou ooit nodig hebben?) of voor yoga? Ongebruikt in de tas. Trouwens, zo vies is 1 korte broek voor drie weken toch niet? Toch?

Sport hemdjes

Ik vond het de uitvinding van het jaar en een mooi excuus om nog eens wat extra sporthemdjes te kopen. Want lichtgewicht, sneldrogend en hip – dat is toch het ideale topje voor naar de tropen? Wat kan daar nou mis mee zijn? Blote schouders, dat is wat er mis mee is. Ik had allemaal hemdjes met een racerback gekocht en in met muggen bezaaide omgeving is dat gewoon geen goed idee. Bovendien loop je zo heel gemakkelijk verbrande schouders op en als je een rugzak draagt is dat echt niet tof.

Heel veel speelgoed

Dit klinkt misschien eng, maar mijn kids deden het prima met een klein beetje speelgoed van thuis. Speelgoed raakt namelijk kwijt, het gaat kapot, het wordt achtergelaten. Dan is er geen betere therapie dan in een souvenir winkeltje een gaar plastic ding (made in China) te kopen ter vervanging. Vergeet trouwens ook niet het speelgoed dat gewoon dankzij de natuur voor handen is: steentjes of schelpen scheren over het water, op zoek gaan naar apen, achter iguana’s rennen…

IMG_20150803_220623_1

Wat je niet moet vergeten mee te nemen

Autostoeltje

Ja, je kunt ook een autostoeltje van het autoverhuurbedrijf huren. Maar het is een beetje gokken wat voor soort stoeltjes ze hebben. Wij hadden pech en kregen een gare booster seat. Die ik dus helemaal niet comfortabel en zeker niet veilig genoeg vond voor een peuter. Bovendien kost het huren van een autostoeltje zo’n $5 per dag, dus als je 3 weken rondreist, dan weet je dat je voor hetzelfde geld een goed autostoeltje in Nederland kunt kopen. Doe dat dan ook. Scoor er een op Marktplaats en neem hem mee in het vliegtuig als odd-sized bagage. Als hij er dan een beetje gehavend uitkomt na een ruw transport op het vliegveld dan maakt dat ook niet uit.

Regenjack

Met schoolgaande kinderen ben je voor de vakanties gebonden aan de schoolvakanties. En wij gingen dus tijdens het regenseizoen naar Costa Rica. De regenbuien vielen uiteindelijk wel mee, maar als het regent….. If it rains, it pours. Dus een regenjack is geen overbodige luxe. Met een poncho houd je zelfs je rugzak droog. Maar die plastic ponchos van 1 euro? Die helpen je alleen tijdens een sprintje naar de auto.

Mom and toddler in air tram
Mini got the better rain gear here

Extra zwemkleding

Dankzij het vochtige klimaat drogen dingen super langzaam in de tropen. En als ik iets smerig vindt, dan is het om een natte bikini aan te doen. Dus breng 2 bikini’s of zwembroeken en wissel ze om. Twee zwembroeken is ook een goed idee als een golf je ondersteboven zwiept en je zwembroek meesleurt. Meer zeg ik niet.

Voorleesboek

It is even wennen als iPad en iPhone verslaafde familie, maar vakanties zijn een uitgelezen kans om het oude voorleesritueel weer in ere te herstellen. Het is een heerlijke afleiding in het vliegtuig, in de trein en als je niet snel bewegingsziek bent, ook in de auto of de bus. Ik vind het heerlijk om voor te lezen, langs de rand van het zwemband, in de hotelkamer voor het slapen gaan of op het strand. Dit jaar vonden we Hector Malot’s ‘Alleen op de wereld’ te zwaar en te dik om mee te nemen en dat was een vergissing. Bewaar een plekje voor een goed voorleesboek. Je kids zullen je dankbaar zijn.

Wat neem jij altijd mee op vakantie met kids? En welke heb jij absoluut niet nodig? 

xoxo – Irene

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.