Madelon Baans geeft zwemles

Leren zwemmen voor de sprint triatlon

Het was januari. Ik geef de hype rond goede voornemens de schuld. Of sportschoolcollega Diana, van wie ik via Facebook vernam dat zij zich had ingeschreven voor Triatlon 010. En natuurlijk bucketlists. Wie heeft er ooit bucketlists verzonnen? En dan is er natuurlijk mijn optimisme. Zwemmen, fietsen en hardlopen. Dat klinkt te doen, want wie kan er in Nederland nu niet zwemmen, fietsen en (hard)lopen? Dus het evenement onderschattend en mezelf overschattend schreef ik me in voor de sprint triatlon, de kortste versie met 550 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Ik kocht een 12-badenkaart en een zwemtracker en toog naar het zwembad. Ik zou de triatlon in juli wel even rocken!

Oeps. Dag fantasiewereld, hallo realiteit. Na twee banen borstcrawl lag ik met mijn tong op de rand van het zwembad, hijgend en smekend om adem. De gedachte dat ik de doodgewaande oudere zus van Ranomi kon zijn, ging acuut bij  het vuil. Samen met mijn zelfvertrouwen. En ook na een tweede, derde en vierde keer bleef ik na 50 meter borstcrawl halfdood aan de kant hangen.

Skills2Swimm training

Gelukkig is daar tweemalig Olympiër Madelon Baans met haar Skills2Swim cursus! Madelon van Glow mag is misschien wel de liefste, leukste en in ieder geval de sportiefste fitblogger in de Nederlandse blogwereld en deelt nu haar zwemervaring met (wannabe) sportivo’s die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Afgelopen maand volgde ik haar cursus van vier lessen die me naar een goede baan borstcrawl moeten brengen. Naast de lessen deelt ze tips met de cursisten via een besloten Facebookgroep waar je ook vragen kunt stellen en ervaringen met elkaar delen. De groep bestaat uit maximaal 20 deelnemers en de groep waarin ik zit is vol. Er zijn meer mensen die zich via de cursus voorbereiden op de triatlon, blijkt tussen de zwemopdrachten door.

Inhoud van de training

Madelon heeft de borstcrawltechniek in 4 lessen opgedeeld:

Les 1: Glijden.

Les 2: Beenslag + Armslag (insteken)

Les 3: Armslag + Ademhaling

Les 4: Armslag (doorhalen) + alles!

Na deze vier lessen belooft ze je dat je 1 baan borstcrawl kunt zwemmen, en dat is inderdaad voor iedereen zo!

Nu lukte me die ene baan wel, en die tweede erna ook wel. Maar die derde, vierde en, durf ik het te zeggen, die 20e baan dan? En hoe ga ik dat allemaal redden in open water, waar ik geen gebruik kan maken van keerpunten? En ik ondertussen blauw getrapt en tot verzuipen wordt gespetterd door de andere deelnemers?

Ook voor wie al een beetje borstcrawl kunt zwemmen, is de training van Madelon heel leerzaam. Ik leerde dat ik vooral minder moet gaan zwemmen. Minder zwemmen, als in langer glijden, verder insteken, minder beenslag. Ruuuuuussstig aan. En ik merk na vier lessen dat ik inderdaad minder snel moe wordt. En mijn slag effectiever.

Meters maken

Maar wat na vier lessen ook duidelijk wordt: zwemmen is een duursport. En goed worden in een duursport is meters maken. Zwemmeters. Kilometers. En dan komt de zwemconditie vanzelf. Idealiter lig ik dus drie keer per week in het zwembad om conditie op te bouwen. Dan is die 550 meter, ondanks dat het in open water is met een spetterend en trappend deelnemersveld om me heen ook half zo spannend niet meer. Maar ja he. Ik moet ook nog mijn eerste ritje op mijn fiets maken. En oefenen in het (vermoeid) lopen van 5 kilometer. En dan heb ik nog niet eens over de gewone dingen in het leven, zoals mijn gezin, werk en mijn eigen sportlessen die ik geef.

D-day: 16 juli

Zaterdag 16 juli 11.00 is de grote dag. Ik heb dus nog ruim 2 maanden om me voor te bereiden. Of bijna 3 maanden als je het optimistisch bekijkt. Ik weet dat ik het ga doen, ik weet dat ik ga finishen. En dankzij deze training heb ik er een goed gevoel bij dat ik er ook plezier in ga hebben, in ieder geval in het zwemmen!

Hoe gaat het met jouw bucketlistitems voor dit jaar? 

xoxo – Irene.

PS: Dit bericht geeft mijn eigen mening weer. Madelon heeft me niet gevraagd een review te schrijven. Ze stelde wel de foto beschikbaar. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.