Kunst4Kids 2016 Museum Boijmans van Beuningen

Verwonderen door Kunst4kids 2016

“Hoe oud is hij?” Een dame met zilvergrijs kort haar en kunstzinnig zwarte bril kijkt omlaag naar Mini. Ik kijk verbaasd op. Wat maakt het uit hoe oud hij is? Ik vertel haar vragend zijn leeftijd.

“Het is eigenlijk vanaf 5 jaar…” Ik frons. Met twijfel in haar stem wil ze me eigenlijk zeggen dat Mini er niet in mag. Ik zwijg koppig, haar uitdagend om te zeggen wat ze bedoelt.

“Het is de bedoeling dat de kinderen zelf kiezen. Hij is waarschijnlijk nog te jong om zelf te kunnen kiezen?”

Er staat een rij ouders achter ons te wachten en mijn geduld is op. Wil je nou geld verdienen voor je museum of niet? “Hij weet als geen ander wat hij wel of niet mooi vindt. En hij heeft zijn broer om het nummer op te schrijven.” Ik duw mijn kinderen richting het gordijn. De kunstzinnige oma geeft op.

Binnen 10 minuten staan de jongens al weer buiten. Of is het binnen 5 minuten? Je hoeft van kinderen niet te verwachten dat zij de kunstwerken diepzinnig op zich laten inwerken. Het is mooi. Of niet. En dus staan we na een kwartier al weer buiten. Junior met 1 foto uit een serie van burst van foto’s. Mini met een gevacumeerde tas. Tja. Het is kunst of niet. En over smaak valt niet te twisten.

Hoe langer ik er naar kijk, hoe trotser ik op mijn kids word. Junior koos de foto omdat hij zelf graag stop-motion animaties maakt. In zijn stop-motions brengt hij stills in beweging. Deze foto denkt op een omgekeerde manier na hoe je beweging kunt vastleggen.


Mini koos snel en resoluut voor de blauw-wit geruite tas op een geel vlak. Voor zo’n klein kind vind ik het bijzonder dat hij voor een abstract werk kiest. Het maakt me nog nieuwsgieriger wat er achter het gordijn is. Waar ze uit kunnen kiezen, wat hun motivatie is. Maar dat is het geheim van de smid. Als ouders kun je alleen maar betalen en je achteraf verwonderen wat zij intuïtief kiezen.

En dat is het grappige aan kunst. Op het eerste oog vind ik de werken niet mooi. Maar het verwondert me: waarom vinden mijn kids dit mooi? Dus kijk ik nog eens. En nog eens. Zodat het werk me verwondert. En ook ik eindelijk de schoonheid van het werk erin kan vinden.

We gaan binnenkort maar eens in het museum kijken naar de andere werken van de kunstenaars die zij hebben uitgekozen. Dan mag ik er wel naast staan en ze vragen wat ze mooi vinden en waarom. Leer ik ook weer eens wat.

Kunst4Kids is nog tot 8 mei te bezoeken in museum Boijmans van Beuningen.

xoxo – Irene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.