Dit is wat je moet weten over plat dak isolatie 

Een huis met een plat dak isoleren is minder gemakkelijk dan een hellend dak van een gemiddeld huis. En er zijn heel veel andere blogs die daar heel slim over schrijven. Te slim.  Voor vrouwen mensen die wel willen weten hoe het zit met plat dak isolatie, maar er niet slim in willen worden of er slim voor willen zijn, een kort overzicht van de basics.

Plat dak isolatie bespaart geld.

Dakisolatie zorgt voor een lagere energierekening. Wanneer je een plat dak isoleert met een isolatiewaarde van Rd 3,5 (waarover later meer), dan levert dat per vierkante meter dak zo’n 9 m3 aan gas. Bij een gemiddelde gasprijs van 66 cent, is dat een besparing van bijna 6 euro per vierkante meter.

Soms lees je wel eens dat het rendement van isolatie meer oplevert dan een spaarrekening. Dat vind ik een vaag verkooppraatje. Maar misschien bedoelen ze het zo: Het plaatsen van dakisolatie met nieuwe dakbedekking erbij kost ongeveer 75 euro/m2. Elk jaar bespaart dat 6 euro/m2 aan gas. Het voordeel van je investering in dakisolatie is dan 8%. En dat is als de gasprijzen niet verder stijgen.

Er is subsidie voor dakisolatie.

Je kunt sinds september 2016 ook extra subsidie aanvragen voor het isoleren van je dak. Van het Rijk krijg je dan 20 euro per vierkante meter terug! Dan kost het isoleren van het dak nog maar 55 euro/m2, terwijl je nog steeds 6 euro/m2 aan gas bespaart. Het voordeel van je investering in dakisolatie is dan bijna 11%.

Er zitten een aantal voorwaarden aan deze subsidie. Maar dan moet je het dak isoleren naar een isolatiewaarde van  Rd 3,5 (daar heb je hem weer).

Rd staat voor de warmteweerstand van een materiaal. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte het materiaal tegenhoudt. Voor isolatiemateriaal betekent dus hoe hoger, hoe beter. Rc staat voor de warmteweerstand van een constructie. Bijvoorbeeld de warmteweerstand van het dak (dakbeschot + isolatie + dakbedekking).

Bovendien moet je tenminste nog 1 ander deel van je huis laten isoleren, zoals de spouwmuur, gevel, vloer of bodem. En je moet het werk laten uitvoeren, je mag het niet zelf doen.

Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van het RVO.

De isolatie van een plat dak hoort aan de buitenkant.

Het isolatiemateriaal beschermt zo het dakbeschot (de platen waar het op ligt) en de gordingen (de balken die het beschot dragen) tegen kou en vocht. En dus tegen schimmel en houtrot.

Dit heet een warm dakconstructie. Oudere woningen hebben vaak isolatie (als dat al het geval is) tussen het dakbeschot en de gordingen. Denk aan glaswol onder het dak en boven je plafond. Dan blijven het dakbeschot en gordingen koud. En gevoelig voor vocht, schimmel en rot.

Het liefste kies je voor harde isolatieplaten zoals PIR, PUR, XPS aan de buitenkant van het dak.

Het (na)isoleren van een plat dak is in principe bouwvergunningsvrij.

In principe valt (na)isoleren van het dak onder de categorie ‘gewoon onderhoud’ en hoef je hoef je geen bouwvergunning aan te vragen voor het isoleren van het dak. Voor het isoleren van huizen met een hellend dak is er niks aan de hand, omdat die eenvoudig van binnenuit geïsoleerd kunnen worden.

Het verhogen van de dakrand door van het plaatsen van dakisolatie is bouwvergunningsplichtig.

Maar. Komt het isolatiemateriaal hoger dan de dakrand en moet de dakrand verhoogd worden, dan moet je voor dat werk wel een bouwvergunning aanvragen.

Als je gebruik wilt maken van de isolatie subsidieregeling en het dak wilt isoleren tot Rc 3,5, dan verschilt de hoogte van de isolatielaag per soort isolatiemateriaal.

  • PIR – 10 centimeter
  • EPS – 12 tot 14 centimeter
  • XPS – 12 centimeter
  • Glaswol – 12 centimeter
  • Steenwol -14 centimeter

PIR platen zijn het duurst, maar misschien hoef je dan de dakrand niet te verhogen. Er zijn speciale EPS platen die aan de ene kant dunner zijn dan aan de andere kant. De dunne kant leg je dan aan de kant van de dakrand, zodat de dakrand niet verhoogd hoeft te worden.

Een dakrand is tenminste 20 centimeter hoog.

Om ervoor te zorgen dat er slecht weer en storm geen water van het dak afwaait, hebben dakdekkers richtlijnen afgesproken dat de dakrand tenminste 20 centimeter hoog is. Maar dat staat niet in het Bouwbesluit, dus de gemeente kan je geen boete geven als je het niet doet. Veel dakdekkers zullen bij het isoleren van het dak dus ook het verhogen van de dakrand adviseren. Waarvoor je een bouwvergunning moet aanvragen. En de gemeente kan je daarvoor wel een boete geven of het werk stilleggen als je die niet aanvraagt.

 

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.