Cv ketel voor vloerverwarming

Een cv-ketel voor vloerverwarming kopen overleef je zo

Veel mensen kiezen de grootte van hun ketel op basis van hoeveel warm water ze nodig hebben. Misschien ken je de term wel: CW 3, 4, 5 of zelfs 6. Om het makkelijk te maken gebruiken ze nu letters: M, L, XL, XXL. Heel simpel: CW 3 of M voor een appartement of een 2-persoonshuishouden, CW4 of L voor een tussenwoning of een gezin met 2 kinderen, CW5 of XL voor een hoekhuis of een groot gezin of gezin met grote kinderen, CW6 of XXLvoor een vrijstaand huis of met meerdere badkamers. Of wanneer je gelijktijdig wilt douchen en het bad wilt vullen.

Om snel warm water te kunnen maken, heeft je cv-ketel een groot vermogen nodig. Net zoals een auto die snel moet optrekken een motor heeft met veel pk’s. Een Ferrari dus. Hoe meer en hoe sneller warm water je wilt, hoe meer vermogen je ketel nodig heeft.

Deze cv-ketels leveren veel en snel warm water zonder dat ze in een boiler water warm moeten houden. Want het warm houden van water in een voorraadboiler kost namelijk ook  energie.

CV-ketels met snel en veel warm water

Gemakkelijk, toch?

Zuinig je huis verwarmen

Bijna. Het vermogen dat een cv-ketel nodig heeft om warm water te maken, is vaak meer dan het vermogen dat nodig is om je huis te verwarmen. Er is ongeveer 0,1 kilowatt (kW) aan vermogen nodig om 1 m3 aan woning te verwarmen. Een gemiddelde eengezinswoning van 120 m2 heeft  meestal genoeg aan een cv-ketel van 24 kW. Dat is het vermogen wat je nodig hebt om alle kamers in je huis tegelijk te verwarmen.

Maar dat is natuurlijk niet vaak het geval. Ik bedoel, wanneer is er iemand en in de woonkamer, en in de keuken, en in de badkamer, en in de slaapkamers en op zolder? Daarom is het goed om te weten welk vermogen de cv-ketel nodig heeft om aan te slaan. Om bijvoorbeeld alleen de woonkamer van 25 m2 te verwarmen, heb je zo’n 5 kW nodig. Als je cv-ketel meer dan 5 kW nodig heeft om aan te slaan, dan maakt hij steeds de kamer een beetje te warm. Dan slaat de ketel weer uit. En weer aan. En weer uit. En weer aan. En dit pendelen, dat kost relatief gezien veel gas. Om zo efficiënt mogelijk te verwarmen heb je een dieseltje nodig die met zo min mogelijk impuls op gang komt. En dan rustig door stiefelt.

Je wilt dus aan de ene kant een cv-ketel die voor je warm water op een Ferrari lijkt, en voor je verwarming op een tractor. Dat noemen ze een cv-ketel met een hoog modulatiebereik. Een ketel die heel goed tussen hoog en laag vermogen kan moduleren.

Cv-ketels met een hoog modulatiebereik

Een cv-ketel voor vloerverwarming

Voor vloerverwarming is het modulatiebereik van de cv ketel nog belangrijker, omdat deze minder hoge watertemperatuur nodig heeft om de ruimte te verwarmen. De cv-ketel heeft minder vermogen nodig om een ruimte met vloerverwarming te verwarmen als eenzelfde kamer met radiatoren. Bovendien is de doeltemperatuur met vloerverwarming ook lager dan met radiatoren. Een kamer met vloerverwarming hoeft namelijk 1 graad minder warm gestookt te worden om even warm aan te voelen als een kamer met radiatoren. De cv-ketel hoeft dus ook minder lang te stoken met vloerverwarming.

Met vloerverwarming wil je dus de zuinigste diesel, omdat met al heel weinig vermogen de gewenste warmte kan worden behaald.

De beste cv-ketel voor vloerverwarming

Maar wat is nu de beste cv-ketel voor vloerverwarming? Dat hangt een beetje af van hoe groot je huis is, en hoe belangrijk je veel en snel warm water vindt. En dan wordt het toch kiezen of delen. Want een hele snelle Ferrari die ook nog eens heel lang en langzaam kan doorstiefelen, dat bestaat in de cv-ketel wereld niet.

Wij kiezen in ieder geval voor de Vaillant Ecotec plus HR NL 35-38/5-5.  Deze cv-ketel heeft een minimaal vermogen van 6,4 kW en een maximaal vermogen van 35 kW. Dat laatste hebben we toch wel nodig omdat ons droomhuis zo groot is en we in alle kamers vloerverwarming aanleggen. Vaillant noemt dit een CW5+ ketel, die 18,2 liter per minuut aan warm water van 40 graden kan leveren. Daarmee kunnen we tegelijk douchen als we een waterbesparende douche gebruiken.

Heb jij vloerverwarming? En welke cv-ketel heb jij daar bij uitgezocht?

xoxo – Irene.

 

 

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.