Zonnepanelen verdien je zo terug

Vanaf deze week zijn Manlief en ik te zien als poster boy & girl voor Rotterdam Duurzaam. Via een verhaal en video op de website 010duurzamestad.nl zijn we een van de voorbeelden hoe je als Rotterdammer kunt bijdragen aan een duurzame stad. Het campagnemotto wat ons in de mond is geschoven: ‘Zonnepanelen verdien je zo terug’.

Dat is natuurlijk niet helemaal waar. Het installeren van zonnepanelen is best een investering. En behalve een teruggave van de btw, zijn er geen subsidies op zonnepanelen. Wij installeerden 4500 kWh aan zonnepanelen – iets meer dan ons historisch jaarverbruik aan stroom. Als je dat veel vindt, dan komt dat omdat wij al op inductie kookten. Wij woonden namelijk in een gasvrije eengezinswoning met stadsverwarming.

Investeringskosten

Voor die 4500 kWh aan zonnepanelen betaalden we zo’n 6300 euro. Dat is na btw teruggave iets meer dan 5300 euro netto. Gebaseerd op een gemiddelde stroomprijs van 19 cent per kilowattuur, is onze verwachte terugverdientijd iets meer dan 6 jaar. Kortom: na ruim 6 jaar hebben wij onze investering afgeschreven en hebben we voor de rest van de levensduur van de zonnepanelen gratis stroom. Zonnepanelen gaan zo’n 15 tot 20 jaar mee dus dat is 9 tot 12 jaar, een flinke tijd!

Stel dat we na de terugverdientijd nog eens 10 jaar met onze zonnepanelen doen, met gelijkblijvend verbruik, energieprijzen en salderingsregeling. Dan houden we in totaal  8550 euro in onze zak!

Salderingsregeling

De voordelen van de zonnepanelen merk je al echter eerder. Alles wat we opwekken en meteen verbruiken, betekent dat we geen stroom van de energieleverancier nodig hebben. Dat zien we dus ook niet terug op de rekening. Wat we van de opgewekte energie zelf niet verbruiken, leveren we terug aan het net. Als we minder terugleveren dan wat we van de energieleverancier verbruiken, dan wordt onze levering aan het net verrekend met ons extern verbruik. Korting dus – misschien tot aan 100%! Deze salderingregeling geldt in ieder geval tot 2020.

Terugleververgoeding

Maar er is meer. Leveren we meer terug dan wat we via de energieleverancier afnemen, dan ontvangen we een ‘terugleververgoeding’ voor het overschot aan elektriciteit. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Wij ontvangen bij Greenchoice 11 cent per teruggeleverde kWh.

Rekenvoorbeeld

Stel, en we wekken inderdaad 4500 kWh uur op. Daarvan verbruiken we 1000 kWh direct. Dit verbruik komt niet terug op de energierekening. Een besparing van 190 euro. Het restant (3500 kWh) leveren we terug.

Als we inderdaad ook 4500 kWh verbruiken, dan moeten we dus nog voor 3500 kWh verbruik bij de energieleverancier betalen. Die mogen we nu verrekenen met de teruggeleverde energie, ook 3500 kWh. Saldo = 0. Energierekening = 0.

Wanneer je minder zonnepanelen op je dak kunt plaatsen dan leveren de zonnepanelen een flinke korting op je energierekening omdat je teruglevering volledig mag verrekenen met gevraagde elektriciteit van het net. Stel dat je 2000 kWh aan zonnestroom teruglevert, dan levert dat een korting van 380 euro op, bijna 32 euro per maand minder.

Het wordt nog mooier. Stel nu dat we 4000 kWh verbruiken, 500 kWh minder dan dat we opwekken. Dan leveren we dus 500 kWh terug aan het net, waarvoor we een terugleververgoeding ontvangen. Een winst van 55 euro.

Verbruiken we minder energie, of wekken we meer op dan verwacht, dan wordt de terugverdientijd van zonnepanelen dankzij de salderingsregeling en terugleververgoeding nog korter!

Slim verbruik na 2020

Het is nog niet duidelijk hoe de salderingsregeling eruit gaat zien na 2020. De terugleververgoeding kan worden afgeschaft, en mogelijk ontvang je voor alle teruggeleverde elektriciteit niet meer hetzelfde tarief als dat je betaalt als je elektriciteit nodig hebt. In het rekenvoorbeeld dat we 3500 kWh terugleveren, moeten we dan misschien toch betalen.

Stel dat de salderingsregeling wordt afgeschaft en dat de terugleververgoeding geldt voor elke teruggeleverde kWh, dan betekent dat nog steeds een besparing van 3500 kWh x 11 cent: 385 euro. Of anders gezegd: de energierekening wordt dan 280 euro, 23 euro per maand.

Als de salderingsregel wordt aangepast, duurt het langer voordat je de zonnepanelen hebt terugverdient.

De oplossing wordt gezocht in het thuis kunnen opslaan van je opgewekte energie, via speciale thuisaccu’s. Die zijn helaas nu nog erg duur. Maar na de terugverdientijd van je zonnepanelen heb je dat geldt wel snel bij elkaar!

Wat overeind blijft: wat je direct verbruikt hoef je niet te betalen. Zonnepanelen wekken vooral overdag elektriciteit op, dus kijk hoe je daar gebruik van kan maken. Bijvoorbeeld door de vaatwasser overdag aan te zetten, en een timer op de wasmachine te zetten zodat hij midden op de dag een was draait. Er zijn zelfs witgoedmerken die vaatwassers en wasmachines hebben ontwikkeld die automatisch weten wanneer de stroom het goedkoopst is. En heb je nog een gasfornuis, denk dan eens aan inductie. In de zomer kook je je avondmaal op de zon.

Wil je meer weten over wat je zelf kunt doen aan een duurzame stad? Kijk dan op http://www.010duurzamestad.nl 

xoxo – Finkelstein.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.