Survivalgids kerst met een dreumes

Niet! Aankomen!
Niet! Aankomen!

Leuk hoor, al die tradities rond kerst. Maar met een dreumes zijn de ‘gezellige’ dingen ineens een uitdaging. Samen een boom kopen terwijl Mini op de achterbank al de naalden alvast uit de boom trekt. Samen de boom versieren terwijl Mini alle ballen uit de boom trekt. Pakjes onder de boom leggen terwijl Mini alvast aan het papier begint te scheuren. De tafel dekken met het tafelkleed waarna Mini zijn melk over het kleed uitgiet en erin veegt.

Maar niet gevreesd! Die uitdagingen maken het ook weer leuk. Een aantal tips om stressvrij de kerstdagen te overleven met een dreumes.

1. Hoera! Geen uren in de keuken of aan tafel

Misschien vond je het vroeger leuk om een uitgebreid kerstdiner te verzinnen en te koken. En dat je daar standaard vlak voor kerst enorm spijt van had, omdat je met klotsende oksel op zoek naar allang uitverkochte mascarpone. Of wanhopig op zoek was naar een exotisch ingrediënt dat nergens te vinden is. Die tijden zijn met een dreumes voorbij! Want A. Probeer maar eens uren lang in de keuken te staan met een dreinend kind aan je been. En B. Probeer maar eens een dreumes gedurende een viergangenmenu geëntertaind te houden. O. En C. Probeer maar eens als je exquise gerechten bij een kieskeurige dreumes naar binnen te krijgen. Zonder morsen.

Voor de ambitieuzen onder ons: veel plezier en mijn respect heb je. Ik ken inmiddels mijn grenzen (vooral die van mijn stressbestendigheid) en maak het me er makkelijk vanaf. Er zijn twee handige oplossingen voorhanden: A. Ga op bezoek bij ouders/schoonouders/vrienden/een restaurant en laat iemand anders koken. B. Houd het kort, een hoofdgerecht met een toetje is meer dan genoeg (okee, brood met smeersels vooraf kan ook nog) en C. als je dan toch zelf kookt, gooi een groot stuk vlees in de oven waar je tenminste een uur geen omkijken naar hebt (kip, kalkoen, rollade…)

2. Plastic Fantastic Kerstboom

Kerstboom versieren
Onderin de plastic zooi hangen mag wel.

Ik weet het. Als je echt fanatiek bent met het opvoeden, dan leer je je dreumes dat hij niet aan de boom mag zitten. Maar dat betekent niet dat je geen preventieve maatregelen kunt treffen. Onze handgeschilderde, kitscherige kerstversieringen die we jaarlijks op de Duitse kerstmarkt kopen (ja,  we hebben een sneeuwman, een peperkoekmannetje, een sok met cadeautjes en ja, we hebben gekleurde lichtjes) hangen bovenin de boom. De plastic, houten en papier-maché ballen hangen onderin.

3. Dubbellaags papier

Een dubbellaags cadeau

Het is alsof de muizen eraan hebben gezeten, maar bij al onze pakjes onder de boom zijn de hoekjes afgescheurd of gegeten (ik wil het niet weten…) Het is niet te doen om dit te voorkomen, onze dreumes is zo snel! Ik draai mijn hoofd om of hij is al weer naar de boom gerend om aan het papier te scheuren. Ik snap het ook wel. Het geluid van scheurend papier is heel ontspannend en tegelijkertijd zo veelbelovend.

Mijn truc om het cadeau onder het papier nog even geheim te houden: veel papier. Zoveel papier dat je het pakje eigenlijk dubbel hebt ingepakt. Wanneer Mini dan het bovenste laagje eraf heeft gepeuterd, zit er nog een laagje onder. Als je echt crea bent kun je twee verschillende soorten papier gebruiken. Wordt het nog een leuk effect ook…

Wat ook kan: op zijn Amerikaans inpakken in een gekleurde doos. Strikje erom, niks meer aan doen. Of een lege doos inpakken wat je dreumes mag ‘uitpakken’.

3. Outdoor uitrazen

Beetje fietsen en zwaaien

De hele dag binnenzitten met allerlei dingen waar je niet aan mag zitten is super frustererend voor mijn dreumes. Niet aan de boom! Niet aan het tafelkleed! Niet aan de pakjes! Het is ook nog eens NLP afgekeurd, want het enige wat je dreumes hoort is: oeh ja, een boom! o ja, het tafelkleed! Pakjes!

Het enige wat helpt met een mannetjesdreumes is buiten uit laten razen. En hem daar laten doen wat WEL mag. Op zijn driewielertje door het gras rijden. Met zijn laarsje in de plassen stampen. Naar de schapen bij de kinderboederij kijken. Een stukje fietsen. Kost je maximaal een uurtje. En met een beetje mazzel valt hij onderweg naar huis al in slaap. Kun jij even relaxt aan een glaasje wijn met je man. En een spelletje doen met je oudste.

4. Bespaar op kerstkleren

In gewone kloffie voor kerst
In je gewone kloffie voor kerst.

Zeg eerlijk: dat leuke kerstoutfitje dat je voor hem hebt gekocht. Dat is niet voor je dreumes. Dat is voor jou. Voor jouw schattige kerstfoto’s. Voor de uitvoering van jouw kerstidylle. Je dreumes doe je er in ieder geval geen plezier mee, poppenmeisjes misschien daargelaten. Dus bespaar je het geld en skip dat mini overhemd en mini colbertje. Heb je trouwens wel eens geprobeerd zo’n mini overhemd te strijken? Niet. Te. Doen. Ik zeg maar.

5.  Dan maar geen Anne Geddes kaart

Vroeger... kon hij wel stilzitten.
Vroeger… kon hij wel stilzitten.

Eigenlijk zijn kerstkaaten met je kids te kitsch voor woorden. Denk je echt dat behalve je moeder iemand zit te wachten op een kerstkaart met je koters als kerstman verkleed? Bespaar je de moeite. En als je toch een fotokerstkaart stuurt, neem dan genoegen met de ene foto waarop je dreumes met zo min mogelijk snotveeg op zijn toet staat. Stop de pogingen om die ene foto te maken waarop hij stil, lachend en schoon op de foto staat. En als je je afvraagt hoe anderen dat doen? De truc is Photoshop. Voor gevorderden. Heel veel Photoshop. Heel vergevorderd ook.

Relax!

Kortom, bij ons wordt kerst een vrij gewone dag. Een luxe zondag. Extra lang in onze pyjama’s, kerstontbijtje met chocoladebroodjes en een gekookt eitje. Eindelijk pakjes open maken. De kids in een lang bad stoppen. Even lekker naar buiten. Kip in de oven, spelletje doen samen en dan eten. Kids weer in hun pyjama’s en dan nog een film kijken. Mini mag dan bij mij op de bank in slaap vallen. Wanneer we de kids naar bed hebben overgeheveld (en dit is onder voorbehoud, want je weet het nooit met Mini) samen van een wijntje, een kaasplankje en een film genieten. En hebben we op de valreep een kerstkaart gestuurd met een Instagramfoto erop. Die ongetwijfeld pas na Kerst bij iedereen in de bus valt.

Hoe vier jij kerst met jouw dreumes?

Vrolijk kerstfeest, Irene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.