Curious George playground at Universal studios

Zo houd je reizen met kids betaalbaar

For non-Dutch readers: you can read this post in English too.

“Paul heeft tickets gevonden voor 350 euro. En het leven in Cambodja is goedkoper dan hier. Dan zijn we voor 1000 euro klaar.”

Een meisje van in de twintig bespreekt haar vakantieplannen met haar collega naast mij in de trein. Hij heeft een joekel van een koffer voor een tweeweekse werkbezoek in het buitenland. Hij moet natuurlijk pakken mee, is zijn excuus.

Een gevoel van jaloezie bekruipt me. De luxe om voor je werk te moeten reizen, of als kindloze voor een prikkie op vakantie te kunnen. Ik bedoel, 1000 euro? Als we niet opletten zijn we met ons gezin voor een weekendje weg bijna 1000 euro kwijt! Toch lukt het ons nog steeds om verre vakanties met de kids te boeken. En dan zijn we een redelijk gewoon gezin, met twee kinderen en twee werkende ouders. Hoe we dat doen? Het geheim is helemaal niet zo mysterieus!

Niet elke jaar prijs

Wij gaan om het jaar op een verre vakantie met de familie. Het andere jaar blijven we in Europa en gaan we met de auto. Het idee is dat we het ene jaar geld besparen om voor het andere jaar uit te kunnen geven aan tickets. Want vliegtickets zijn de grootste kostenpost voor een verre vakantie. We houden rekening met 1000 euro per persoon per ticket als we buiten Europa op vakantie gaan.

Bye bye wintersport

Happy Mini Ski Break!
Short, sweet and mucho expensive: ski holiday.

Dat betekent ook dat we de wintersportambities maar in de ijskast hebben gezet. Want als vakantie ‘erbij’, is dat een behoorlijke uitgave die onze verre vakanties een stuk moeilijker maakt.

Kies je vakantieperiode

Curious George playground at Universal studios
Less expensive, same amount of fun – Universal studios in shoulder season

Als je het hoogseizoen een beetje kunt vermijden, dan scheelt dat al een slok op een borrel. De meivakantie is om meerdere redenen een ideale periode om een verre vakantie met familie te boeken: geen regenseizoen, geen extreme hitte of kou en vooral geen extreme prijzen. Wij gingen tijdens de meivakantie naar Californië en dat scheelde 20% op de vliegtickets, hotels en de attracties.

Ook als je liever in de zomervakantie gaat, valt er nog wat te kiezen. Wij gaan het liefste zo laat mogelijk, omdat wij dankzij onze schoolvakantieregio dan nog 1 weekje net-geen-hoogseizoen tarief kunnen meepakken. Augustus is vaak ook wat minder druk, omdat veel mensen graag zo snel mogelijk op vakantie willen.

Zelf koken

Een huisje, stacaravan, hutje of camper met een eigen keuken(tje) doet wonderen voor je verre vakantiebudget. Alleen al voor het ontbijt spaar je zo minstens 20 euro uit. Ook het avondeten zelf maken scheelt geld, maar vergis je niet in de boodschappen. Alleen in Nederland zijn de boodschappen belachelijk goedkoop. Tijdens onze camperreis in Canada waren we voor een halve week boodschappen even veel geld kwijt als aan een hele week boodschappen bij de Albert Heijn. Maar misschien ligt dat meer aan de Whole Foods waar we boodschappen deden dan aan iets anders.

Choices at Whole Foods vegetable stand
Whole Foods equals fresh veggie heaven.

Ontbijt inbegrepen

Family breakfast in Costa Rica hotel
No kid gets hangry with fried bananas and pineapple salad for breakfast

Als we in hotels slapen zoeken we als het kan een plek waar het ontbijt is inbegrepen. Dan hebben we altijd de mogelijkheid om te eten. Ook al is er een super cool ontbijttentje in de buurt. Hangry kids die moeten wachten op ontbijt, ik vermijd ze zo vaak als ik kan. Lunch is vaak de hoofdmaaltijd. De avond komen we dan prima door met street food snacks. Want kids die om 8 uur hysterisch van vermoeidheid in een restaurant zitten, is voor niemand leuk.

Verrijking

Reizen met kids is geen budget keuze. Je reist met meer, dus het kost meer. Je bent gebonden aan het hoogseizoen, dus het kost meer. Je wilt vaak net wat comfortabeler slapen en hebt in ieder geval een groter kamer nodig, dus het kost meer. Toch is reizen  met kids uitstekend te doen. Maar niet voor 1000 euro. En voor ons niet elk jaar.

Op verre vakantie met kids kost wat, maar dan heb je ook wat. Reizen met kids is een verrijking, omdat je een land op een andere manier beleeft dan dat de Lonely Planet je standaard voorschrijft. Een andere cultuur door de ogen van een kind te zien, is bijzonder. En mijn kinderen andere culturen te kunnen laten zien is ons heel wat waard.

 

 

Advertisement

One thought on “Zo houd je reizen met kids betaalbaar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.