De perfectie van onvolkomenheden

Toch leuk hoe je na 5 jaar samen een nieuw Ons Liedje kunt hebben. Manlief zocht ‘All of me’ van John Legend voor mij (of ons) uit en iedere keer als ik het hoor krijg ik kippenvel. Vooral het eerste gedeelte van het refrein resoneert lang bij me na: “Cause all of me loves all of you. All your curves and all your edges, all your perfect imperfections.”

Is dat niet de prachtigste liefdesbetuiging? Ik hou van je rondingen, je scherpte, en al je onvolkomenheden die jou perfect maken. John Legend zegt hoe mannen hun vrouwen zien. Iets waar we zelf zo hardnekkig niet in geloven. Imperfectie is perfect.

Als ik nog een doel aan mijn doelenlijst voor 2014 mag toevoegen, dan is het deze:

Ik omarm mijn onvolkomenheden. Ik geloof dat ik goed genoeg ben.

Ik kwam er op door het boek wat ik nu lees. Het boek wat soms weer op mijn nachtkastje, dan weer in mijn tas voor in de trein, dan weer naast de bank ligt. Het heet “De Kracht van Kwetsbaarheid” van Brené Brown. Brown deed wetenschappelijk onderzoek naar schaamte en kwetsbaarheid. Dat klinkt saai en vaag, maar geloof me, dat is het niet. Ze bezit het talent om daar begrijpelijk, openhartig en met humor over te vertellen. En dan blijkt dat het heel herkenbaar is. Beslis zelf maar aan de hand van dit filmpje van haar TedX presentatie.

Zij kwam erachter dat het merendeel van de vrouwen lijdt onder het perfectiesyndroom. Iets wat we zelf in stand houden door ellenlange wishlists, bucketlists, to-dolists of andere lijstjes maken. Door iets pas zelf goed genoeg te mogen vinden als het perfect is. Wat het natuurlijk nooit kan worden. Jezelf incluis.

Ouch, Brené. Je legt de vinger op de zere plek. Ik ben niet zo perfect dat het me niet kan schelen dat ik niet perfect ben. Ik weet dat ik niet perfect ben en meestal vind ik dat ok. Maar ik zou wel graag perfect willen zijn. Omdat… Tsja, waarom eigenlijk? Voor mijn man ben ik perfect genoeg. Dat zingt hij elke keer hartverscheurend vals met John Legend mee. Wat ben ik toch dol op hem.

Mijn mantra deel ik graag met jou. Zing hem in de auto, of in de douche, tijdens het föhnen of op de fiets. Zing het als je zelfverzekerde zelf tegen je perfectionistische ik: “All of me, loves all of you”. Heel 2014 door. Dan wordt dit jaar vast een jaar met perfecte onvolkomenheden.

xoxo  – Irene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.