Hét bedrijf. Dé specialist. Ik zie heel vaak een positionering met een accent grave. Dat vind ik zo’n gemiste kans! Die bedrijven concurreren namelijk om de beste te zijn. Maar concurrentie is wat anders dan competitie. Bij competitie is er maar 1 winnaar en heel veel verliezers. Dat is nou niet bepaald een rooskleurig uitzicht.
Wanneer je concurreert om de winst, kunnen er meerdere winnaars zijn, met verschillende strategieën. Sommige bedrijven zijn in staat om de kosten lager te houden dan de concurrentie en zijn zo winstgevender dan het marktgemiddelde. Andere weten een hogere prijs te kunnen vragen maken zo hun winst.
Die waardepropositie is zonder superlatief bijvoegelijk naamwoord incompleet. Content koning, keizer, admiraal Cor Hospes stelt als vraag: “Wat is jouw ….ste?” De nauwkeurigste, de slimste, de gezelligste, de coolste, de warmste… Enzovoort. Op basis van dat onderscheidend vermogen kan jouw organisatie een duurzaam concurrentievoordeel creëren. Of als je dat een vies woord vindt: waarde.
Mocht je dit bekend voorkomen, dan klopt dit. Dit is klassiek Porteriaans. Maar klassiekers zijn niet voor niks klassiekers. Porter is een echte marketing nerd die theorieën ontwikkelde die robuuster zijn dan welke marketinghype ook. Voor degenen die net zoals ik graag begrijpbare taal leest, kan ik van harte het boek “Michael Porter, de essentie” van Joan Magretta aanbevelen.
Ik ben ondertussen wat superlatieve bijvoegelijke naamwoorden aan het invoegen. En wat accent graves aan het uitgummen.
Want positioneren is net wat meer dan een accentteken plaatsen.
Irene