Weekendje weg: zo haal je het meeste uit je mini ski break

Short & Sweet: a Mini Ski Break
Short & Sweet: a Mini Ski Break

Tijdens de voorjaarsvakantie gingen wij voor een weekend naar Zwitserland. Die doopten we gaandeweg om tot een mini ski break, al weet ik niet zo goed waarom en wanneer dit gebeurde. Als weekend was het een grandioos succes, als mini ski break wat minder. De onderstaande tips bedacht ik voor mezelf. Wil je weten hoe je het meeste uit je mini ski-break haalt? Doe dan vooral NIET wat ik doe en check deze tips.

1. Ga met het vliegtuig

Wij gingen met de auto. Maar behalve Winterbergen, is elke wintersportbestemming minstens 8 uur rijden. Exclusief tank, plas, eet en rustpauzes. Zelfs al rijd je Les Mans-stijl (wij rijden om en om, met een pitstopwissel en een tukkie op de bijrijderstoel) dan duurt het alsnog 9 a 10 uur voordat je er bent. En uitgeblust aankomt. Wil je fris en fruitig meteen vrijdagmiddag op de piste staan, ga dan vooral NIET met de auto.

2. Huur je spullen

Wij waren zo ontzettend enthousiast over wintersport dat we meteen een diepte investering deden (lees blog: Wintersport voorbereiding voor newbies). Maar dat is voor een mini ski break helemaal niet nodig! Huur je spullen ter plekke. Je eigen helm en bril is wel zo fris. Maar die 2 dagen in gehuurde schoenen en ski’s overleef je prima. Scheelt gezeul en stress. In Zwitserland hebben ze een heel handig systeem dat je je spullen boven aan de ene piste kunt huren en onderaan aan een van de andere pistes in het skigebied weer kan inleveren.

3. Regel vooraf skiles

Een tip van Zus die op mini ski break ging: zij werd kansloos hard uitgelachen toen ze ter plekke nog skiles wilde regelen. Gelukkig was daar een ondernemende Franse skischool die haar en haar collega nog wel aan privélessen kon helpen. Ja, slimme meid die Française! ‘s Ochtends verken je met de skileraar de pistes, zodat je ‘s middags je favoriete pistes nog een keer af kan. Ook een strak plan voor de kids, zeker als je net als ik zelf geen ervaren skiër bent. Je kleine is in veilige en ervaren handen die vrolijk lachend hem of haar de piste af laat glijden. In plaats dat jij met klamme handen en een natte rug wat goedbedoelde adviezen de berg afbrult.

4. Ochtendstond heeft goud in de mond

Uitslapen is voor zonvakanties. Op wintersport wil je zoveel mogelijk uit je skipas halen en dat betekent vroeg op! ‘s Ochtends is de sneeuw ook het beste. Tenminste daar ga ik vanuit, want ik ging aan het einde van de middag de piste af en kon alleen een ijzig hard ingesleten pad van andere skiërs volgen. En als ik dat niet deed, werd ik genadeloos afgestraft door gekke bobbels in de sneeuw. De meeste pistes zijn vanaf 9.00 geopend. En dan zijn die kleine natuurlijke wekkertjes die kinderen heten, bijzonder handig! Half zeven wakker, douchen, broodje met chocopasta erin en hop! naar de piste.

Wij waren wel vroeg wakker, maar pasten ons aan aan het schema van onze vrienden. En waren net een half uur te vroeg voor een halve dag skipas.

Chillen in de sneeuw
Chillen in de sneeuw

5. Wees flexibel

Het moet allemaal gebeuren in die 3 dagen. En soms heb je de pech dat weer gewoon niet mee werkt. Niet getreurd, vaak zijn er genoeg andere dingen te doen dan skiën. Huur een slee, ga sneeuwschoenwandelen of langlaufen, huur schaatsen of doe eens gek en ga de curlingbaan op. En misschien klaart het weer later weer op! Wij kozen voor een cultureel bezoekje aan een historische stad, maar het zwembad lonkte ook.

6. Ga zonder kinderen

Even eerlijk: kinderen zijn tijdvreters. Het is al door velen gezegd maar dat maakt het niet minder waar: waar een kinderloos mens in 5 minuten de deur uitkan om even de boodschappen te doen, ben je als ouder vaak minstens 15 minuten verder. Dat is dubbel zo waar tijdens wintersport. Heb ik net Mini zijn skipak aangetrokken, laarzen aangedaan, wantjes en muts aangetrokken zonder dat hij ze binnen 5 minuten weer heeft afgetrokken, ruik ik iets verdachts. En dan zul je net zien dat dat lekrandje van zijn luier niet goed zat. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Dus. Wil je echt zoveel mogelijk skitijd tijdens je mini winterskibreak? Laat dan je bloedjes van kinderen thuis.

Hoe plan jij je mini ski break? 

xoxo – Irene.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.