Voorbereiding voor een autovakantie

Ik ben stiekem in ontkenning. Maar volgende week gaan we op vakantie. Het wordt de eerste keer dat we met Mini een lange rit maken met de auto, en daar ben ik best wel zenuwachtig om. Ik denk aan korte broekjes die gekocht moeten worden, of zonnebrand, of toch nog een leuke bikini voor mezelf. Er zijn echter belangrijkere dingen die je in je voorbereiding op een autovakantie moeten meenemen.

1. Paspoorten

Ik was dus vergeten dat het paspoort van Junior verlopen was. Gelukkig was ik er nog dusdanig op tijd bij, dat ik geen spoedpaspoort hoefde aan te vragen. Daar wordt zo’n paspoort acuut twee keer zo duur van!

Voor een kinderpaspoort moeten beide ouders toestemming geven, dus vergeet vooral niet dat formuliertje vooraf te printen en in te vullen door de thuisblijvende ouder. En pas daarna strootjes te trekken wie dat klusje moet oplossen. Je kind voor wie het paspoort is, moet ook mee, vergeet dat vooral niet!

2. Onderhoud van de auto

Ik heb al verschillende vriendinnen volledig in de stress gehad omdat vlak voor de vakantie iets essentieels van de auto kapot ging. Niet leuk! Ook omdat het vaak een flinke hap uit je vakantiebudget neemt. Goed onderhoud van de auto is daarom belangrijk en handig. Ook tijdens de zomervakantie moet je bijvoorbeeld je banden niet vergeten. Je wilt niet op die idyllische heuvels of bergen niet wegglijden op je zomerbanden. Gelukkig is alles online te koop. Nieuwe banden koop je bijvoorbeeld bij tirendo.be.

3. Vignetten en tolbadge

In Frankrijk is het normaal dat je voor de grote snelwegen tol moet betalen. Met een tolbadge rijd je er zo door heen. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken of je wel bij het tolpoortje kan! Ik heb vaak genoeg gehad dat ik de auto in zijn vrij moest zetten en uit de gordel moest om erbij te kunnen…

Voor Zwitserland en Oostenrijk heb je een speciaal vignet nodig. Die kun je ook vooraf en online bij de ANWB  bestellen. Dan raus je zo door de grensovergang, wel zo handig. Aan de grensovergang kopen kan ook, dat is zelfs iets goedkoper.

4. Entertainment voor op de achterbank

Eerlijk gezegd zijn al de voorgaande onderwerpen beleidsterrein voor Manlief. Hij houdt me op de hoogte en ik knik braaf ja. Ik houd me vooral bezig hoe we het gepeupel op de achterbank koest kunnen houden tijdens de lange autorit. Voor Junior is een auto-oplader voor zijn iPad essentieel, en vooraf genoeg ruimte maken op zijn iPad zodat hij wat films erop kan zetten. Een koptelefoon en je hoort hem niet meer.

Voor Mini is het een ander verhaal en bovendien een primeur ook. Gelukkig houden kinderliedjes hem heel lang zoet. Als voorbereiding downloaden we een hele rits afspeellijsten met kinderliedjes op Spotify. Totdat we horendol worden van ‘Zag twee beren’ of ‘Visje, visje in het water’. Beter komen we niet in een Zwarte Zaterdag file terecht!

Waarschijnlijk wordt hij ook hysterisch als we geen Europese databundel hebben. Hij zal vast niet begrijpen dat tijdens de vakantie Youtube  het op de iPad niet doet. Daarom moeten we niet vergeten een Youtube downloader app op de iPad te zetten en ‘Beer in het blauwe huis’ en andere favoriete filmpjes lokaal op de iPad te zetten.

5. Schoonmaak en toiletartikelen

Natte doekjes, Ziplockzakjes, een hydrofieldoeken, overnachtingssetje met tandenborstel, tandpasta, pyjama en schone kleren zijn handig om bij de hand te hebben in plaats van onderin een tas in de kofferbak. Ze zouden toch ineens wagenziek worden, horror! Hydrofieldoeken zijn superhandig als handdoek, zonnescherm, theedoek, tafellaken, of dweil.

Wat zijn jouw must-haves voor een autovakantie? 

xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.