mini wortelnotentaart met roomkaas en kaarsjes

Mini wortel-noten taart met roomkaas

mini wortelnotentaart met roomkaas en kaarsjes
Foto: Irene Trimp, CC-BY-SA

Een van de leukere dingen van het gezinsleven vind ik de kans om je eigen tradities te creëren. Tradities die hopelijk mijn kinderen later in ere willen houden, of waar ze met nostalgie op terugkijken. Vorig jaar maakte ik voor de eerste verjaardag van Mini een meptaartje. Ook dit jaar maakte ik voor hem een persoonlijk mini-taartje. En hoewel ik er nog niet zo over na had gedacht, bedacht ik me onder het bakken dat het een mooie traditie in wording was. De springvorm van 12 cm heb ik inmiddels al, een investering van 3 euro bij de Xenos.

We zullen merken of de jongens een vast recept willen hebben voor de taart, of ieder jaar verrast willen worden met een nieuwe taart. Dit jaar maakte ik in ieder geval deze wortelnotentaart met roomkaasglazuur. De walnootjes had ik trouwens beter achterwege kunnen laten, want hij at het taartje met smaak op – totdat hij een stukje walnoot tegen kwam. Gelukkig had ik mini tompoucen van de Hema achter de hand…

Wortel-notentaart met roomkaasglazuur

  • 100 gr geraspte wortel
  • 2 el ongezoete appelmoes
  • 1 ei
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • suiker
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Rozijnen, fijngehakte walnoot
  • 50 gram roomkaas
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 el poedersuiker

Verwarm de oven op 180 graden. Beboter een mini springvorm van 12cm doorsnede.

Meng het ei, suiker en appelmoes met de mixer schuimig en totdat de suiker is opgelost. Voeg toe aan de droge ingrediënten totdat het een glad geheel is. Vouw met een spatel de wortel door het deeg, rozijnen en walnoot naar smaak.

Doe het deeg in de springvorm en bak in de oven gedurende 12 – 15 minuten. Check met een satéprikker of de binnenkant gaar is. Misschien duurt dat wat langer. Met een mini-taartje staar ik me altijd suf bij de oven. Ook al lijkt het onhandig: blijf er vooral bij en check regelmatig!

Laat het taartje helemaal afkoelen. Ik doe dit meestal de avond ervoor.

Maak de roomkaascreme door de roomkaas met de suiker en de yoghurt los te roeren. Laat het tenminste een uur opstijven in de koelkast. Dit kun je natuurlijk ook de avond ervoor maken.

Haal voor het serveren het taartje uit de koelkast. Snijd de bolle kant van het taartje. Smeer de roomkaascreme erop. Ik gebruikte de bolle kant van de lepel omdat mooi glad te maken. Sprenkel de gehakte walnoten erop.

Het taartje is goed voor 2 personen, of voor een jarige peuter die er met zijn klauwtjes door heen gaat.

Xoxo – Irene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.