4 Take-aways van het congres Content marketing en webredactie 2013

Foto onder Creative Commons License by American Virus
Foto onder Creative Commons License by American Virus

Een zakelijke uitbijter in een persoonlijke blog. Moet kunnen toch? Gisteren bezocht ik het congres Content Marketing en webredactie van Entopic, een congres met veel break-outsessies waarin veel praktische tips en tricks werden gedeeld. Wat ik heb geleerd tijdens dit congres zijn echter vier algemene principes die ik graag met jullie deel:

  1. Bloggen is esssentieel
  2. Practice what you preach
  3. Relaties ontwikkelen is een must
  4. Leer spreken in het openbaar als een Amerikaan

1. Bloggen is essentieel

“How many of you blog?” vraagt key note speaker CC Chapman tijdens het congres Content Marketing en Webredactie. Van de 500 aanwezigen steken 20 mensen weifelend hun handen op. Chapman staat stomverbaasd, vraagt zich openlijk af of hij het thema van zijn key note van ‘The power of Amazing Content’ niet moet aanpassen naar ‘Blogging 101’. “You could write ‘The 10 things I learned during this seminar'”, biedt hij het publiek aan. ” And probably all of you will be writing a blogpost like that now”, lacht hij. “But that’s okay. Because even if 10 of you would write a blog post like with that topic, I bet each of you would come up with your own learning points. Because you have a UNIQUE VOICE.” (Ik schrijf dit uit herinnering, niet met dictafoon, dus mocht ik verkeerd geciteerd hebben, dan hoor ik het graag)

Blogging is the way – Mark W. Schaefer

Als je serieus aan pr/(content)marketing wilt doen, is het onderhouden van een blog een essentieel kanaal. Een blog is je eigen domein waarmee je jouw content kunt delen, zonder steeds veranderende gebruiksvoorwaarden zoals je die op sociale netwerken voorgeschoteld krijgt. Op je blog kun je verschillende soorten content delen: een ouderwets blogpost/artikel, foto’s, video’s, infographics en andere illustraties, een bericht met een link naar je whitepaper.

Elke organisatie zou dus een eigen blog moeten hebben. En mocht jouw organisatie er nog niet aan toe zijn, dan zou je het als marketingprofessional het aan jezelf verplicht zijn om je eigen blogspier te blijven trainen, al is het maar met een persoonlijke blog. Dat is meteen het bruggetje naar het tweede wat ik leerde tijdens dit congres:

2. Practice what you preach

Als marketeer in de professionele dienstverlening is een van mijn belangrijkste taken om de fee-earners in de organisatie te overtuigen tijd vrij te maken om hun kennis te delen ten gunste van marketing: een presentatie voor een kennisevenement, een artikel voor op de corporate blog of website, een webinar voor Youtube of een interview voor het relatiemagazine. Ook tijdens dit congres hoorde ik een collega-congresganger verzuchten over zijn schrijfschuwe collega’s, al te herkenbaar! Dat is even leuk, MAAR.

Hoe kan ik mijn collega’s overtuigen van de voordelen van bloggen of het creëren van content, als ik zelf niet bereid of in staat ben om te bloggen of content te creëren? Als marketeer in de professionele dienstverlening verdien je autoriteit en overtuigingskracht als je samen met je fee-earning collega’s in hetzelfde schuitje zit. Als je ervaringen kunt delen over het verdelen van je tijd tussen ‘echt werk’ en werk voor marketing cq lange termijn. Als je weet wat het is om aan schrijversblok te lijden. Als je weet hoeveel voldoening het geeft als lezers van je blog op jou blog reageren. Bovendien: wij marketeers zijn even goed professionals, en zijn het even goed aan onze stand verplicht om onze kennis te delen. In de actiemodus dus!

3. Ouderwets relaties ontwikkelen

Er is nog hoop voor de online angstigen onder ons: goede contentmarketing heeft tot doel om langetermijnrelaties te ontwikkelen. Misschien ben jij wel zo’n kei in relaties ontwikkelen en onderhouden, dat jij daar helemaal geen contentmarketing voor nodig hebt! Het omgekeerde is ook waar: als jij  van nature netwerkschuw bent, dan is contentmarketing een handig instrument om relaties te ontwikkelen. Met een handig, relevant of gewoonweg grappige video, foto, artikel of infographic in de hand is het ijs met onbekenden zo gebroken. Al die middelen en sociale netwerken zijn leuk, MAAR:

Shaking hands ALWAYS trumps likes and shares – C.C. Chapman

Daarom moedigde Chapman aan het einde van zijn key note iedereen aan om tijdens de pauzes vooral met nieuwe mensen kennis te maken. Ongetwijfeld een no-brainer voor een Amerikaan, voor wie netwerken een gewoonte en onderdeel van de cultuur lijkt te zijn. Voor ons Nederlanders een mooi excuus om het dan nog maar eens te proberen. Want netwerken, dat doen we toch liever met mensen die we al kennen, lijkt wel. “Nou, dan voegen we maar de daad bij het woord”, zei een collega-congresganger twijfelend tegen me tijden een koffiepauze, en stak haar hand voorzichtig naar mij uit. Ja, inderdaad, gewoon doen!

4. Leer spreken in het openbaar als een Amerikaan

Misschien wel mijn belangrijkste leerpunt: het lijkt wel of alle Amerikanen geboren publieke sprekers zijn. De meest bevlogen key notes waren toch van C.C. Chapman en Mark Schaefer. Waarom? Ze waren persoonlijk, open en echt, waren niet bang om hun zwaktes te tonen (ijdelheid) en vooral: hadden plezier in wat ze deden.

Ik weet niet wanneer Amerikanen dit leren. Is het aangeboren? Een verplicht vak op de basisschool? High School? Maar ik wil ook zo leren spreken. Ik wil zo’n vak voor mijn jongens. Het is zo inspirerend. Chapman en Schaefer hadden net zo goed over de wrijvingskracht van boortunnels ofzo kunnen spreken, en dan had ik nog met energie weggegaan.

Nieuwsgierig naar praktische tips en tricks van het congres? Laat het me weten!

xoxo – Irene

One thought on “4 Take-aways van het congres Content marketing en webredactie 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.